Anto Đapić: Kandidaturom sam ostvario svoje temeljne ciljeve

Vijesti 22. pro 201920:21 > 20:22
Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednički kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić izjavio je u nedjelju kako njegov izborni rezultat nije daleko od očekivanja nedavnih anketa, ali drži da je samom kandidaturom ostvario svoje temeljne ciljeve.

Po rezultatima izlaznih anketa i prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đapić je posljednji od 11 kandidata, ali tvrdi da je stranka isticanjem njegove kandidature legitimirala svoje političke ciljeve i program, koji je “došao do velikog dijela hrvatskog naroda, ali u izborima ne odlučuje uvijek samo program, već i puno drugih elemenata”.

Đapić je novinarima u svom izbornom stožeru izjavio kako su se na izborima dva snažna bloka HDZ-a borila za svaki glas, zbog čega je bilo malo prostora za bolji rezultat od postignutog.

Ocijenio je kako je kako je Desno ovim izborima izišao iz lokalnih osječkih okvira i ušao u nacionalnu kampanju, na čemu će graditi priču za predstojeće parlamentarne izbore.

Zamoljen da komentira tezu da je na ovim izborima HDZ-ov igrač, koji će iz desnog biračkog tijela oduzeti više glasova Miroslavu Škori nego Kolindi Grabar-Kitarović, odgovorio je kako je sve što je zastupao u kampanji “protivno onome što zagovara Andrej Plenković i što HDZ provodi zadnjih godina”.

Na upit kome će dati potporu u drugom izbornom krugu Đapić je kazao kako najprije treba vidjeti tko će ući u drugi krug, nakon čega će u stranci o tome donijeti odluku.

Ocijenio je kako trenutno vodstvo Zorana Milanovića nije iznenađujuće jer je sraz između dvoje HDZ-ovih kandidata očtio doveo do dubokih podjela u tom dijelu biračkog tijela, a Milanović je taktički dobro vodio svoju kampanju.

Smatra kako desni centar ima puno veći birački bazen od lijevog centra pa nije upitno može li desnica u drugom krugu pobijediti Milanovića, ali je pitanje hoće li birači desnice biti motivirani i prevladati svoje suprotnosti te izaći na izbore.

Na upit da komentira optužbe kako nije mogao samostalno prikupiti potrebnih 10.000 potpisa za kandidaturu, već mu je to osigurao HDZ, Đapić je kazao kako su to izmišljotine, a na uvrede više ne želi odgovarati.

Tijek događaja cjelokupnih izbora iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.