DAZ o amandmanima na GUP: Ovo je završni udarac gradske politike

Vijesti 07. velj 202018:17 > 18:30
N1

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) priopćilo je u petak da je podnošenje 85 amandmana na zagrebački GUP predstavlja presedan u povijesti prostornog planiranja u Hrvatskoj te navodi da bi njihovo prihvaćanje omogućilo prenamjenu 530 tisuća metara kvadratnih javnih površina u površinu za gradnju.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je podneseno ukupno 85 amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba. Njih 15 podnio je HDZ, Stranka rada i solidarnosti podnijela je 64 amandmana, a sam gradonačelnik Milan Bandić podnio je šest.

Iz DAZ-a smatraju da je broj amandmana i opseg izmjena koje predlažu presedan u povijesti prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj koji rezultira potpuno novim planom.

“Ovako podneseni amandmani završni su udarac gradske politike na ionako kontroverzne izmjene GUP-a”, poručili su u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Stav je struke, navode, da se amandmanske izmjene nikako ne bi smjele odnositi na ključne postavke plana, te da se osobito se ne smiju odnositi na dijelove plana koji nisu u skladu s ciljevima i programskim polazištima iz Odluke o izradi plana.

“Konkretno, jedan od ciljeva izrade GUP-a bio je ‘očuvanje kontinuiteta i integriteta javnih zelenih površina (javni park, gradske park šume, tematski park i tematske zone’, s čime je izravno u suprotnosti otprilike jedna trećina podnesenih amandmana (njih 29)”, smatraju u Društvu arhitekata Zagreb.

DAZ: Prenamjena 530 metara kvadratnih javnih površina u površina za gradnju

DAZ je, nakon stručne analize zaključio da bi se eventualnim prihvaćanjem podnesenih amandmana, omogućila prenamjena gotovo 530 metara kvadratnih javnih površina u površine za gradnju.

Prenamijenilo bi se, pojašnjavaju, 400 tisuća kvadratnih metara javnih zelenih i sportsko – rekreacijskih površina u stambenu ili mješovitu namjenu, gotovo 70 tisuća metara kvadratnih površina društvene namjene u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu te oko 19 tisuća metara kvadratnih koridora javnih prometnica u mješovitu namjenu.

Smatraju i da se takvim amandmanskim izmjenama krši osnovna načelo Zakona o prostornom uređenju o sudjelovanju javnosti u postupcima izrade planova te načelo da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram