Božinović pojasnio kako će funkcionirati zabrana napuštanja prebivališta

Vijesti 23. ožu 202016:47 > 17:01
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj konferenciji za novinare rekao je da je, od nedjelje do ponedjeljka poslijepodne, u Hrvatskoj 61 novi bolesnik. Ukupno je u našoj zemlji 315 ljudi zaraženo koronavirusom. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je detaljnije odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta.

“Na sreću u Daruvarskim toplicama nema oboljelih, nema pozitivnih na koronavirus i tamo je župan Damir Bajs potpuno opravdano smijeni ravnateljicu zbog rada ugostiteljskog objekta u sklopu Daruvarskih toplica, a što je suprotno odluci Stožer i taj korak smatramo potpuno opravdanim”, rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodatno je pojasnio odluku o zabrani napuštanja prebivališta. “Hrvatska policija je već spremna, uključujući i stožere civilne zaštite diljem Hrvatske, a što se tiče primjene ona počinje večeras u ponoć, ali to ne znači da onaj koji se pripremio do ponoći da je to to. 

Tijek događaja iz minute u minutu o koronavirusu pratimo OVDJE

Ja još jednom pozivam sve pravne osobe, a naređujem stožerima i policiji da budu racionalni, to je poanta, ako ne želite da se zaustavi gospodarska aktivnost budite racionalni, dajte dozvole, organizirajte posao da se može obavljati uz minimalan broj ljudi.

To je glavna poruka, dakle svatko ovdje mora poći od sebe i moja poruka je svima: Pomozite sebi da vam pomognemo”, kazao je.

Za kritike da linije ZET-a nisu dovoljno usklađene pa ljudima treba duže vremena do posla je poručio: “Nema u ovoj situacij govora o komotitetu, linije su organizirane sukldno odluci gradskog stožera civilne zaštite koji je dobio suglasnost Nacionalnog stožera da sam ZET to organizira, tu nema mjesta komotitetu, kako oni organiziraju, a mislim da je riječ o voznom redu kakav je za nedjelje,  tako će se to i provoditi.”

O beskućnicima, koji još nisu svi našli smještaj, kaže to je pitanje za lokalne stožere civilne zaštite, ali mi smo humano društvo i vodimo brigu o svakom čovjeku pa ćemo voditi brigu i o onima koj su najhendikepiraniji u ovoj situaciji, a to su, uz bolesnike i starije, i beskućnici.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i slučaj sina župana sisačko moslavačkog koji je smijenjen s funkcije šefa stožera civilne zaštite grada gline nakon što je organizirao korona party.

“Ono što i ja mogu pozdraviti je odluka gradonačelnika Gline kojom je smijenio svog zamjenika, koji je po funkciji bio načelnik stožera civlne zaštite za Glinu, to je dobra odluka. Što se tiče tog okupljanja policija je prijavila sve osobe s obzirom da su se okupili na javnom mjestu i bilo ih je više od pet i čini mi se da je za svakog od njih prijavljen Državnom inspektoratu, a kazna je osam tisuća kuna po osobi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.