Epidemiolozi u akciji – što rade i što pokušavaju ostvariti?

Vijesti 29. ožu 202019:18 > 19:30
Shutterstock

O njihovom radu svakodnevno slušate, ali uglavnom samo u obliku šturih statističkih izvještaja. Kako rade i što pokušavaju ostvariti hrvatski epidemiolozi provjerila je naša Vanja Kranic.

Epidemiolozi dnevno prime 50.000 poziva na broj 113. Građani zovu, a epidemiolozi i liječnici koji im pomažu odgovaraju na cijeli niz različitih pitanja zabrinutih građana koje muči koronavirus.

Taj centar filtrira pozive i neke prosljeđuje i u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. NI oni se, kažu, ne skidaju s telefona. Pripremali su sve upute koje se sada daju građanima – neke još u vrijeme dok je virus bio u dalekoj Kini, koordiniraju kolege i rade ono što je sada najvažnije: provode ankete i lociraju kontakte, propisuju testiranja i samoizolacije.

Tako nam je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja koja radi u HZJZ-u kazala što i kako rade: 

“Gledamo od trenutka kad su se razvili simptomi i još 48 sati prije. Kod nekih ljudi, pogotovo prije, dok nisu vrijedile ove mjere ograničenja kretanja i putovanja jedna osoba bi imala i preko 100 kontakata. Trebalo ih je sve obraditi, svima objasniti i to je dugotrajan posao.”

VEZANE VIJESTI

Sada kada su mjere na snazi, ističu, ipak je manje kontakata, pa je onda posao utvrđivanja kontakata ipak lakši. No, na svim epidemiolozija je velik pritisak, jer oni su ti koji prate zaraznu bolest, ali i pokušavaju smanjiti njeno širenje.

Svatko sada želi do epidemologa i za njih imaju brojna pitanja – neki pacijenti, kažu, inzistiraju i na testiranjima.

Epidemiolozi poručuju da znaju što rade i zašto te ističu i da resursi nisu neograničeni. Dok se radi na nabavci opreme i testova, zasad što se ljudstva tiče – kažu u Splitsko-dalmatinskoj županiji – stoje dobro.

Ravnateljica HZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin tako nam je rekla kako za sada imaju dovoljno ljudi. 

“Mi za sada imamo dovoljno ljudi. Bude li trebalo imamo i liječnika drugih specijalnosti koji se mogu angažirati, ali za sada epidemiologa imamo sasvim dovoljno”, ističe.

#related-news_0

U Hrvatskoj je 150 epidemiologa – jedan tročlani tim raspoređen je na 40.000 ljudi. Aktivna su tako 103 tima. Najveći pritiskak je trenutno na Grad Zagreb – i zbog velikog broja ljudi, kao i slučajeva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako se trenutno najveći dio posla obavlja preko telefona.

“Mi moramo čuvat naše kolege da se ne razbole, a sve se može doznati preko telefona. Ako je potreban epidemiološki izvid ide se, dakle bili smo mi i u bolnicama, obilazili smo žarišta. Tamo gdje se treba ići ide se, ali onda pod zaštitnom opremom, naravno.”

Kažu da se snalaze – i od ljudi mole pomoć. Ali i strpljivost kada ih traže i da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi – jer tada se virus širi sporije.

Obrana zdravstvenog sustava, starije populacije i što manji broj oboljelih njihov je posao i cilj, pa su epidemiolozi u punom pogonu i pripravnosti – 24 sata na dan, bez obzira na, kako kažu, umor i radno vrijeme.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.