U Lici šestero novozaraženih, među njima dvoje djece

Vijesti 17. tra 202019:01 > 19:01
Printscreen / Reuters

U Ličko-senjskoj županiji je šest novozaraženih covidom-19, među njima je dvoje djece, rekao je načelnik županijskog stožera Vice Nekić koji je najavio da od danas informacije o stanju oboljelih daje samo županijski stožer, a da će oni koji šire dezinformacije i paniku biti sankcionirani.

Voditelj Odjela za terenske intervencuje HZJZ Aleksandar Šimunović rekao je da su na Udbini dva nova slučaja. U Korenici se radi isključivo o transmisiji unutar obitelji gdje je pet oboljelih, a četvero novooboljelih otac, majka i dvoje malodobne djece, svi su bliski kontakti prvooboljelog pacijenta iz Korenice.

Šestero novooboljelih dobrog su stanja i upućeni su u samoizolaciju.

Župan Darko Milinović je navodeći primjere dezinformacija, rekao kako nije istina da je jedna covid pozitivna pacijentica, koja je bila u stanju potpomognutog disanja, transportirana u KBC Rijeka, te da nije točno kako se bolnica u Gospiću ne zna nositi s koronakrizom.

U više je navrata rekao da političku borbu treba ostaviti za sljedeću godinu, kad će biti lokalni izbori, a da se sada svi zajedno trebaju boriti protiv zaraze, a ne plasirati vijesti koje „duboko uznemiravaju građane Gospića i Ličko senjske županije“.

Zamolio je medije da pomognu „kako u suzbijanju virusa tako i u suzbijanju dezinformacija”.

Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je da je bolnica spremna za borbu s epidemijom, da su za pripremu ljudstva i izolacije imali dva mjeseca vremena, te da u koordinaciji s nacionalnim stožerom i KBC-om Rijeka poštuju sve protokole i naputke. Kako je naglasila „ključno je da se puste medicinski djelatnici da rade svoj posao, a panici tu nema mjesta“.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Mladen Kranjčević rekao je da je, posebno u vrijeme pandemije, opasno širenje panike i histerije. Podsjetio je da je širenje lažne vijesti kazneno djelo, jer se time remeti mir građana.

U Ličko senjskoj županiji oboljelo je 20 osoba, jedna je ozdravila. Dvije zaražene osobe su u Novalji, pet u Korenici, dok ih je na Udbini 12. Udbina i dalje ostaje u karanteni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.