Đakić: Milanović je pogriješio, ovo danas se nije trebalo dogoditi

Vijesti 01. svi 202010:06 > 10:18
N1

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić danas je razgovarao s našom reporterkom Ivom Puljić Šego nakon što je predsjednik Milanović napustio svečanost obilježavanja Bljeska.

“Prije svega smo se danas okupili kako bismo odali počat hrvatskim braniteljima. Mislim da je to bilo neprimjereno i nije se trebalo dogoditi. 1991. godina i dio 1992. bili su najteži za Hrvatsku, propadnici HOS-a sudjelovali su u ratu i puno ih je poginulo. Nije ovo asociranje na NDH i ustaštvo, neGo su to bili dečki, većinom maloljetni, koji su oblačili takve majice”, kazao je predsjednik HVIDR-e Josip Đakić reagirajući na odlazak predsjednika Republike Zorana Milanovića sa svečanosti oblježavanja Bljeska.

“Trebao se pokloniti žrtvama, dati pijetet i ne poticati daljnje rasprave. Mislim da se u prilikama kada se odaje počast mogu koristiti ta obilježja”, dodao je Đakić.

VEZANE VIJESTI

Đakić tvrdi kako obilježje HOS-a nije sporno u kontekstu Domovinskog rata, nego u kontekstu NDH i ustaštva.

“Gledajte ’91. i ’92. apsolutno nije sporan. Sporan bi bio u kontektsu NDH i ustaštva. U današnje vrijeme kada su u pitanju hrvatski branitelji, mislim da je Vijeće jasno reklo. Ja to poštujem. Ovo danas se nije trebalo dogoditi”, kazao je.

“To je njegova stvar, ne znam što bih mu rekao. On ima svoja razmišljanja i mišljenja i treba preispitati situaciju u kojoj se našao. Mislim da je pogriješio i da treba prihvatiti da je to dio hrvatske povijesti”, kazao je.

Što se tiče ploče HOS-a u Jasenovcu, Đakić smatra kako spomen-ploča treba biti u svakom mjestu stradanja.

“Gledajte, tamo gdje su poginuli, tamo su i podignuli ploču. To nije provokacija, to je njihovo mjesto stradanja.”

Posjećamo kako je jutros predsjednik Zoran Milanović danas je došao u Okučane na obilježavanje obljetnice Bljeska s koje je potom i otišao.

“Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio obučen u odoru s porukom “Za dom spremni” i ja u tome ne želim sudjelovati”, kazao je predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.