Smijeh liječi: "Nakon operacije moga sina na vrata je pokucao klaundoktor…"

Vijesti 25. ruj 202014:07 > 14:12
Crveni nosovi

Klaunovi znaju kako u teškim i kriznim situacija snažiti druge.

“U teškim i kriznim situacijama klaunovidoktori vraćaju osjećaj radosti, sreće i optimizma. Vjerujemo da je u trenutnoj situaciji pandemije, misija Crvenih nosova izrazito potrebna kao psihosocijalna podrška najosjetljivijim skupinama u trenucima neizvjesnosti, jer su upravo to trenuci u kojima je suradnja, stvaranje ozračja optimizma i nošenja s teškoćama uz humor i životnu radost od izrazitog značaja”, istaknuto je na online panel-diskusiji o Crvenim nosovima.

Crveni nosovi

“Krajem 2018. moj sin Filip razbolio se od jedne vrste tumora. Prošli smo pet odjela, više operacija, kemoterapije. Na Badnjak smo imali teško operaciju. Nakon par dana, Filip nije imao volje, ni poklone nije mogao otvarati. Odjednom je na vrata pokuca klaundoktor… Prva mi je reakcija bila – samo mi u životu još klaun fali.

Zatražio je moje odobrenje i kad je krenuo s točkom vidio sam da je i njemu teško. U tom jednom trenutku uspio je izmamiti Filipu osmijeh. Ne znam je li tada, u tom teškom trenutku išta teže bilo nego to dijete iskreno i od srca nasmijati”, ispričao je svoje iskustvo s klaunovima doktorima roditelj Žarko Šaško.

Crveni nosovi klaunovidoktori su jedan od brojnih programa koji se provode i u Klinici za dječje bolesti Zagreb, međutim od pojave korone prešli su na online program Rezerviraj klauna!

Od 2012. godine klaunovidoktori obilaze domove za starije i nemoćne. Zbog pandemije korona virusom i njihova su vrata trenutačno zatvorena za vanjske suradnike. U ovom specifičnom trenutku kada je podrška potrebna svima, pa i djelatnicima socijalnih ustanova, podršku i osmijeh moguće je za sada dobiti putem interneta.

Baš je dobro da u bolnicama žive klaunovi

“I nama nedostaje odlazak u bolnicu”, rekla je Anamarija Jurišić, klaundoktorica i voditeljica umjetničkih poslova Crvenih nosova, koja je kao mala i sama provodila dosta vremena u bolnicama. Prvi put se prijavila na audiciju za klaundoktoricu s dvadeset i jednom godinom, no bila je kaže, premlada. Prvom prilikom prijavila se opet i nakon edukacije počela raditi i živjeti kao klaundoktorica što je za nju najljepši životni poziv.

“Sigurno je da je u kriznim situacijama humor ima važnu ulogu i sigurno da socijalno razmišljamo da nasmijemo nekoga humorom, da nekoga iskreno dovedemo do toga ne samo da se smije nego da se tome smije još deset sati nakon, upravo ti elementi imaju dugoročno pozitivne ishode”, rekao je dr. Jokić poznati psiholog.

Bruno Šimleša prisjetio se svojih bolničkih dana, kada je prije četrdeset godina proveo nekoliko mjeseci u bolnici na Odjelu za hematologiju i onkologiju. Humor i humanost tada mu je, kaže, donio njegov liječnik, onkolog: “Bilo bi mi jako drago da sam tada, uz liječničku pomoć, imao i pomoć klaunovadoktora. Danas mi je , kao ocu, drago da takva pomoć danas postoji. Želio bi se zahvaliti Crvenim nosovima na deset godina nevjerojatne topline, ljudskosti, empatije, stručnosti, smijeha i rada. Hvala vam dragi moji”, zaključio je Šimleša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.