Od danas obavezna kratka svjetla i danju, kazne visoke

Vijesti 01. stu 202007:58 > 08:03
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Po Zakonu, od 1. studenog kratka svjetla na vozilu moraju biti upaljena cijelo vrijeme ili riskirate kaznu od najmanje 300 kuna.

Ono što je još važnije, ako to ne napravite, automobil će s ugašenim svjetlima u prometu biti slabije uočljiv od onoga čija su svjetla upaljena. Time dovodite u opasnost sebe, ali i druge, pše RTL.

To je još izraženije ako vozite automobil svijetle boje, kao i za tmurnih ili kišnih dana. Srećom, nova vozila automatski namjeste da su svjetla upaljena cijelo vrijeme No, vozači starijih automobila za svjetla se moraju sami pobrinuti. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također i vozači bicikala, u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Lanjskim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to je promijenjeno te se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa sa zimskim računanjem vremena. Novina je da svjetla na automobilima i tijekom dnevne vožnje moraju biti upaljena od 1. studenog tekuće godine pa do 31. ožujka iduće godine. Za vozače motocikala i mopeda nije se ništa promijenilo – oni su obvezni imati upaljena svjetla cijelo vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.