Na autocestama se postavlja više od 1000 super-kamera. Evo što će snimati

Vijesti 02. stu 202013:39 > 13:44
Robert Anic/PIXSELL

Projektom se mijenjaju sve postojeće kamere koje se nalaze na cestama, kamere koje su dosta zastarjele tehnologije, većim dijelom su analogne kamere.

Nove super-kamere snimat će hrvatske autoceste. Više od 1000 digitalnih s visokom rezolucijom prema planu bi trebalo biti postavljeno do kraja godine. Projekt instalacije digitalnih kamera košta 41 milijun kuna.

“Projektom se mijenjaju sve postojeće kamere koje se nalaze na cestama, kamere koje su dosta zastarjele tehnologije, većim dijelom su analogne kamere. Sam proces slanja signala prema našim centrima je zastarjela tehnologija”, rekao je Hrvoje Ordulj, glavni inženjer za upravljanje prometom u HAC-u u razgovoru za RTL.

Obavještavat će o izvanrednim situacijama

U sklopu projekta zanimljivog naziva Crokodile postavit će se 1088 novih super-kamera koje će u sekundama obavještavati djelatnike u dojavnom centru o izvanrednim situacijama. Bit će postavljene u blizini čvorišta i velikih objekata poput tunela i vijadukata.

“Oni mogu preko svojih instrumenata preko detekcije primijetiti da li vozilo usporeno vozi, da li je zaustavljeno, da li vozi u kontrasmjeru, da li se pojavljuje dim ispred te kamere koji onda u suradnji s drugim senzorima, na primjer u tunelu, aktivira i detektira alarme”, izjavio je Ordulj.

“Neće loviti prebrze vozače”

Iz HAC-a poručuju da nove kamere neće loviti prebrze vozače.

“Kamere nisu za mjerenje brzine, kamere su za upravljanje prometom”, poručio je Ordulj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.