Ubojstvo obitelji Zec: Ovaj zločin ima debeli rukopis institucija RH

Vijesti 08. pro 202009:32 > 09:38
N1

Povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, jučer je organizirana komemoracija kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec. Za zločin nitko nije odgovarao, a u Novom danu o tome je govorio Eugen Jakovčić iz Documente.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

“Svake godine naš je apel išao ka tome da se pravosuđe pozabavi zločinom, ako je to uopće moguće… Svi građani na svojim leđima i svojoj savjesti osjećamo težinu tog neprocesuiranog zločina. Komemoracija je poruka da na primjeren način obilježimo sjećanje na Aleksandru Zec i njezinu obitelj”, rekao je Jakovčić.

VEZANE VIJESTI

Jučer je prvi put s njima na Sljemenu bio i predstavnik Vlade RH, potpredsjednik Vlade Boris Milošević

Slučaj je bio na sudu, ali nikada nije završio presudom i nitko za ubojstvo djevojčice i njezinih roditelja nije odgovarao.

Davor Krile je u Slobodnoj Dalmaciji izbacio vrlo važan tekst u kojem je dao cijeli ratni put Merčepove postrojbe, tzv. pričuvne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova RH – od Vukovara u ljeto 1991., do zagrebačkog paviljona, obitelji Aleksandre Zec i Pakračke Poljane. Tomislav Merčep je bio na slobodi. Izvršitelji zločina priznali su zločine sucu, ali zbog proceduralnih razloga cijela stvar za hrvatsko pravosuđe kao da nije postojala. Nikad nije došlo do suđenja. Odgovorni u hrvatskom pravosuđu postoje – ljudi koji su bili u DORH-u ili su bili siva eminencija… Ovaj zločin ima debeli rukopis institucija i odgovornih u institucijama RH”, kazao je.

“Pokrenuli smo inicijativu da 7. prosinca bude dan za sjećanje svih civilnih žrtava rata u Hrvatskoj, rekao je Jakovčić.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.