Prvi slučaj partnerskog skrbništva u Hrvatskoj

Vijesti 13. srp 201514:49 > 14:54
Morguefile

Općinski sud u Sesvetama u petak je dodijelio skrb nad djetetom životnoj partnerici djetetove biološke majke.

Prvi je to slučaj partnerskog skrbništva u Hrvatskoj nakon što je nešto više od godinu dana donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

”Sve je bilo u najboljem redu, sve su institucije, od Centra za socijalnu skrb preko suda do svih ostalih, profesionalno obavile svoj posao i jako smo zadovoljne ishodom. Zbog djetetova interesa zasad ne želimo javno istupati”, poručile su dvije žene koje su planirale obitelj i jedna od njih začela je umjetnom oplodnjom.

Zakonom o životnom partnerstvu istospolni su parovi dobili sva prava koja uživaju bračni partneri, osim onog na posvajanje djece. No, moguće je da partner ili partnerica biološkog roditelja dobije partnersku skrb nad djetetom ako je drugi biološki roditelj nepoznat (ako je dijete rođeno umjetnom oplodnjom, tj. začeto donorskim sjemenom), ako je umro ili mu je roditeljska skrb oduzeta zbog zlostavljanja djeteta.

”Sud je majčinu partnericu imenovao djetetovim skrbnikom i to je, koliko znam, prvi takav predmet riješen na sudu. Zadovoljni smo što se prava iz Zakona o životnom partnerstvu primjenjuju u praksi”,  rekla je Večernjem listu Ana Bandalo, odvjetnica ovog para.