Akrap o Banožićevoj zabrani Milanoviću: To je navlačenje maka na konac

Vijesti 09. stu 202108:55 > 11:311 komentar
Izvor: N1

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Centra za istraživanje hibridnih sukoba bio je gost Novog dana.

Govoreći o sukobu predsjednika Republike i ministra obrane, Akrap kaže da on ne smije vječno trajati, da mora doći do smirenja tenzija i da se svi problemi s kojima se država i dužno suočavaju se moraju spustiti i sjesti za stol. “Nema potrebe opterećivati javnost ovakvim stvarima, je li Burčul umirovljen ili nije, je li trebao ostati još dva mjeseca ili nije, to treba ostati unutar četiri zida”, govori Akrap.

VEZANE VIJESTI

O odluci ministra da zabrani korištenje materijalnih vojnih resursa predsjedniku kaže: “Ne bih rekao da je to ugroza sigurnosnog sustava. Zakon o obrani definira tko, što, gdje i kako radi. To je to navlačenje maka na konac u određenim situacijama.”

“Ako takva situacija dođe, ona će se vrlo brzo i riješiti. Suradnja je nužna i moguća. Oni moraju surađivati. Milanović je legalno i legitimno izabran predsjednik, Banožić je legalno i legitimno izabran ministar obrane, Hranj je legalno i legitimno imenovan Načelnik Glavnog Stožera OSRH-a. Ako netko misli da je nešto protuustavno i protuzakonito, postoje procesi kako se neka odluka bilo kojeg državnog tijela može osporiti pred državnim sudom”, odgovora Akrap na pitanje o ministrovoj odluci koju je predsjednik nazvao protuzakonitom.

“Mora doći do dogovora, ljudi se opterećuju pitanjima koja nisu u našoj nadležnosti. Je li brigadir Burčul tema o kojoj treba pričati već 15 dana?” kaže.

Tko upravlja vojskom?

O seriji sastanaka vojnog vrha s državnim dužnosnicima, Akrap kaže: “Što je vojska, ona je sredstvo države u rješavanju izazova, bilo u vrijeme mira ili u vrijeme rata. Vojskom upravlja politika, vojska ne može sama odlučiti hoće li nešto napraviti. Oni će se dogovoriti, neće danas, ali hoće u narednih deset ili 15 dana”. On smatra da “bez nazočnosti medija i javnosti” političari mogu otvorenije govoriti o nekim pitanjima i onda ih puno brže i riješiti.

“Naš proračun se bi ne može dozvoliti luksuz da se odjednom zadovolje sve potrebe oružanih snaga koje su velike. I prethodne i ova Vlada rade na rješavanju toga, korak po korak”, kaže dodajući da se ne mogu kupiti dva zrakoplova, nego se mora kupiti eskadrila pa se onda mora uložiti manje u neke druge stvari.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar