Benčić: Marić nije htio svjedoke o tome o čemu će razgovarati

Vijesti 05. svi 202113:59 > 14:21 0 komentara
N1

Sandra Benčić, saborska zastupnica platforme Možemo!, za N1 studio uživo govorila je o aferi vjetroelektrane i ulozi ministra financija Zdravka Marića u istoj.

“Sve više saznajemo i potvrđujemo da je i ministar Marić bio upleten u aferu vjetroelektrane. Da je investitor išao legalnim putevima ne bi se trebao nalaziti s Marićem, Čorićem, ni s drugim dužnosnicima, niti bi trebao stiskati i pritiskati, niti bi Rimac trebao plaćati 40.000 kn mjesečno. Kada se radi o legalnim investicijama jedan investitor ne treba provoditi toliko vremena pritiskujući”, rekla je na početku Benčić.

Na pitanje o tome što misli zašto je Marić tražio da se vide nasamo, kaže:

“Nije htio imati svjedoke oko toga što će se razgovarati. Ne morate biti u politici, niti biti stručnjak da bi shvatili što to znači. To je prvo. Druga zanimljiva činjenica, za koju se nadam da će biti zanimljiva i USKOK-u, je da je Marić bio i predsjednik odbora u HABOR-u. Nakon sastanka je kredit odobren. Jasno je da je osim Rimac i Žalac, koje su uključene u priču iznuđivanja kredita za vjetroelektrane, da nije bilo Marića i njegovog pozitivnog stava u vezi tog kredita do njega ne bi došlo”.

VEZANE VIJESTI

“Nisu Žalac i Rimac bez veze stiskale upravo Marića”

Ističe da bi Marić trebao odgovarati:

“Ministar treba odgovarati. Mene čudi nonšalancija kojom od odgovara na upite da se sastajao s investitorom. Upravo vjetroelektrana je bila jedno od prvih pitanja koje smo otvorili. Marić je radio isto što i Ćorić. U svakoj normalnoj zemlji to bi bilo dovoljno da ministar podnese odgovornost.

Jasno je da Marić, s obzirom na to da je ministar financija i na svoju ulogu u Nadzornom odboru HABOR-a, ima određenu težinu. Nisu Žalac i Rimac bez veze zvale upravo Marića i stiskale upravo Marića i nije investitor cijelo vrijeme govorio da treba upravo njega slomiti. Ne budimo naivni. Oporba je mogla biti agilnija oko toga i mogli su više obavještavati javnost, ali nisu mogli promijeniti odluku koju je Marić donio”.

Rekla je i kako se nikome nisu palile lampice jer cijela Vlada razmišlja na isti način:

“Ako je to ok premijeru i ministru financija onda ne bi smjeli o tome govoriti. Tu nitko nema politički integritet da bi se suprotstavio njima koji to kolo vode. Uvijek je na neki način uključen i premijer i ministar financija. Svi drugi su birani po tom načelu da se ne bune i da im se ne pale lampice. Rekla bih da ni nemaju lampice. Kada netko tako lobira da se nešto riješi onda mora biti jasno da postoji interes, da je pod utjecajem i da radi za privatni interes”.

“Još neko vrijeme nećemo dobiti predsjednika Vrhovnog suda”

Odgovorila je i na opasku da oporba samo prepisuje stvari s portala. Kaže kako su upravo oni puno stvari oko elektrane Krš-Pađene prokazali u Saboru, ali da nije bilo efekta dok to nije došlo u medije.

Na kraju se osvrnula i na Vilija Beroša, kaže kako on neće pasti u Saboru te da će ga braniti dok ne bude zgodno da “odleti”. Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, podržat će Zlatu Đurđević.

“Ja bih rekla da uz ovakvog premijera, kojem to nije prioritet, još neko vrijeme nećemo dobiti predsjednika Vrhovnog suda”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!