Beroš o Cijepise: Ja ne vidim posebne poteškoće, bilo je greškica

Vijesti 29. tra 202114:04 > 16:29 1 komentar
Josip Regovic/PIXSELL

Ministar Vili Beroš na press konferenciji nakon sjednice Vlade pojasnio je detalje oko platforme Cijepise i cijepljenja generalno.

O pozivanju mlađih, zdravih ljudi, Vili Beroš je rekao: “Platforma je jedan od načina naručivanja. Sad je 200.000 građana prijavljena preko platforme, a tek počinje treća faza. U drugoj fazi prednost imaju stariji i oni s komorbiditetom i zato su liječnici obiteljske medicine važni jer oni to mogu procijeniti. Platforma je jutros korištena u produkcijskoj razini, za ponedjeljak je 891 građanin naručen s te platforme prema dobi, a za utorak preko 3.000 građana. Uredno su poslani mailovi i od građana očekujemo da odgovore i to ćemo prikupljati tijekom surašnjeg dana da znamo koliko će ih doći. I to je samo jedan način prijavljivanja. Platforma nema veze s uspjehom cijepljenja.

Veći je zadatak kako doći do onih koji još nisu iskazali interes, koji se dvoume, to je naš osnovni zadatak želimo li doseći planiranu procijepljenost.”

Građani naručeni preko platforme

Danas mu je javljeno da platforma funkcionira, kazao je.

VEZANA VIJEST

“Kad je riječ o cijelom tom rješenju, ne znam cijenu, ali platforma je samo dio od deset informatičkih funkcionalnosti, odnosno platformi. Radili su ih najveći stručnjaci, neću spominjati imena”, dodao je.

“Ne mislim da dosad nije bilo dobro. Sve je spremno. Stvarno me ovo kao čovjeka boli, već tjednima govorim o svemu što je potrebno, a to je broj punktova, broj liječnika, broj informatičara, te popise imamo. Tako da nemojte reći da nije spremno. No ulazimo u fazu kad treba povećati broj dnevno cijepljenih, volio bih da dođemo do 30.000 građana. Želim da građani prepoznaju potrebu cijepljenja”, ponovio je.

Apelirao je na sve koji su se prijavili preko platforme da kontroliraju mailove. “Nije točno da su neki pobrisani s platforme, to nije točno. Svih 4.000 su ponovno ubačeni i bit će pozvani”, naglasio je Beroš.

“Bit ću odgovoran ako ne profunkcionira”

Tek sad dolazi treća faza i tek sad će se dokazati platforma, rekao je i dodao da premijer nije odgovoran: “Ne vidim posebno poteškoće. Premijer pogotovo ne može biti odgovoran za izradu tehničkih rješenja. Ja kao ministar hoću i bit ću odgovoran ako nešto ne profunkcionira, no jasno je da nisam informatički stručnjak i da nisam sam sudjelovao u izradi platformi. No, već neko vrijeme nalažem uklanjanje grešaka. Greškica je bilo, recimo brojevi telefona, liječnici bi upisali broj manje pa ti ljudi nisu mogli biti kontaktirani. Javili su mi jutros da sve funkcionira, građani su naručeni, vidjet ćemo kako funkcionira.”

Naglasio je da ima podršku premijera: “Ne bih bio dobar kapetan broda da sad razmišljam o odlasku.”

Rekao je da postoji otpor lokalnih koordinatora na terenu jer im to otežava posao, no “rješavamo to pitanje i vjerujem da ćemo moći omogućiti cijepljenje i u gradu u kojem osoba nema boravište”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare