Beroš o “crvenoj” Hrvatskoj: Rezultat necijepljenja i nepridržavanja mjera

Vijesti 09. ruj 202112:38 > 15:464 komentara
Vili Beroš
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijela se Hrvatska zacrvenila na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u četvrtak. Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore.

Novu je kartu komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš, na Twitteru.

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih!”, napisao je.

Beroš: Sve mlađi covid-bolesnici u bolnicama i na respiratoru

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je upozorio da sve mlađi necijepljeni ljudi završavaju u bolnici i na respiratoru u četvrtom valu epidemije covida-19.

“U odnosu na treći val prosječna dob hospitaliziranih niža je za šest godina, dok je prosjek godina bolesnika na respiratoru pao sa 69 na 64 godine”,  istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je i podatak s početka rujna kada je na tjednoj bazi bilo zabilježeno 5360 novodijagnosticiranih covid-pozitivnih osoba, od kojih 81,2 posto nije bilo cijepljeno. Upozorio je i na činjenicu da i dalje 94 posto pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.

U kontekstu četvrtog vala istaknuo je i dramatične podatke koje bilježi KBC Split u kojemu se od početka srpnja do danas udio necijepljenih pacijenata na bolničkom liječenju popeo na 93 posto.

U tjednom razdoblju od 30. kolovoza do 5. rujna, 16,6 posto zabilježenih slučajeva odnosio se na djecu, među kojom je najviše oboljelih bilo u dobi od 15 do 18 godina.

U dvotjednom razdoblju, od 23 kolovoza do 5 rujna, sve županije bilježe nove slučajeve ove bolesti, a najviše novooboljelih ima Splitsko-dalmatinska županija, slijedi Grad Zagreb, Zagrebačka i Osječko-baranjska županija.

Usporedio je i kliničke slike trećeg i četvrtog vala istaknuvši da se u ovom valu teža klinička slika i zatajenje disanja razvijaju nešto brže no ranije, te je posljedično bolesnicima ranije potrebna respiratorna potpora.

Izvijestio je i da je u proteklom tjednu Ministarstvo zdravstva započelo s dodatnim angažmanom patronažnih sestara u procesu cijepljenja te da ta mjera već pokazuje prve pozitivne učinke.

“Na području Doma zdravlja Zagreb Zapad, 65 posto kontaktiranih starijih osoba odlučilo se na taj način cijepiti”, rekao je Beroš.

Upozorio je i da financijsko opterećenje zdravstvenog sustava uslijed prevencije i liječenja covida dnevno i dalje raste.

“Na dan 3. rujna ti su troškovi iznosili više od tri milijarde kuna. U ovih godinu i pol dana za liječenje covid bolesnika i njihovo bolovanje do sada je izdvojena financijska protuvrijednost nove bolnice KBC-a Rijeka na Sušaku, tj. gotovo milijardu i 170 milijuna kuna”, istaknuo je Beroš.

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je 51,79 odraslog stanovništva cijepljeno prvom dozom, a drugom 48,59 posto, a delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo među necijepljenima i ignoriranjem potrebnih epidemioloških mjera, upozorio je.

“Još uvijek možemo preokrenuti ovaj negativan trend cijepljenjem i pridržavanjem propisanih mjera”, poručio je Beroš.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježen je 941 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.335.

Među njima su 554 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata.

Preminulo je 10 osoba.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Više o situaciji s koronavirusom čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar