Čačić o prometnoj nesreći: Ne može se Banožićeva situacija uspoređivati s mojom

Bivši ministar i saborski zastupnik Radimir Čačić u N1 Studiju uživo komentirao je smjenu ministra Marija Banožića i usporedbe s njegovom osudom za prometnu nesreću prije više od 10 godina.

“Ne može se usporediti Plenković i odluka o razrješenju Banožića i to da Milanović mene nije razriješio”, rekao je Radimir Čačić i dodao:

“Milanović je tad bio saborski zastupnik kao i ja. To je bilo dvije godine prije nego što je Zoran Milanović postao premijer. Saobraćajna nesreća, tragedija obitelji Liptak, izrazio sam žaljenje, vozio sam sporijim trakom, bez alkohola u krvi, ispod maksimalno dozvoljene brzine, u vozilu ispred mene ljudi nisu bili vezani, gospođa koja je vozila nije imala povredu jer je bila vezana, nisu imali svjetla za maglu i ključno, vozili su dvaput niže što je protuzakonito od brzine dozvoljene na autoputu. Odmah sam rekao da ako me proglase krivim, da ću podnijeti ostavke na sve svoje dužnosti. U drugostepenoj osudi sam presuđen i podnio sam ostavku. Imao sam informaciju od najviših dužnosnika Mađarske da će to tako učintii, povukli su sutkinju iz mirovine da tako presude, bilo je vezano na slučaj Hernadi, na moj odnos prema Mađarima, posebno u INA-i i moju nespremnost da budem ucijenjen. To je bila apsolutno politička presuda. Paralele ne postoje.”

Alkohol, puna crta, tunel, čak i neprilagođena brzina, nabrojao je Čačić kao neprihvatljive postupke u prometu. Krivica je ovdje neupitna, samo je pitanje kakva krivica, istaknuo je.

Na pitanje je li trebao nastaviti karijeru, dodao je: “Nisam već dugo nikoga čuo da to problematizira. Ne sjećam se ni političkih protivinika koji su to izvlačili.”

O Agrokoru

Komentirajući činjenicu da je Ivica Todorić najavio političku karijeru i na pitanje kako gleda na grupu Borg za koju se nikad nije saznalo je li se i koliko okoristila cijelom situacijom s Agrokorom, Čačić je rekao:

“Tu je otvorena sumnja. Napravljeni su neupitni propusti u vođenju cijele pravne strane, da je DORH dokazano propustio obaviti to na zakoniti način, da su mogli i trebali znati da vještačenje nije zakonito, da je najveći dio napravio KPMG Hrvatska koji je u sukobu interesa, kao ni da će to vještačenje biti odbačeno što je posljedica da devet od deset točaka pada jer su vezane na vještačenje. Prebacivanje odgovornosti na Hrvoj Šipek i DORH je farsično. Pa tko je postavio državnu odvjetnicu, tko odgovara za njihov rad, tko ih brani u Saboru? Upravo Plenković i ta Vlada.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.