Capak otkrio kad se može primiti treća doza cjepiva

Vijesti 03. ruj 202111:26 > 11:37 0 komentara
JOAQUIN SARMIENTO / AFP / ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 816 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.156. Među njima je 457 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 6 osoba.

Krunoslav Capak je predstavio rezultate istraživanja cijepljenja trećom dozom u Izraelu.

Izrael se imao razloga zabrinuti oko porasta jer su jedna od najprocjepljenijih država na svijetu. Postigli su zavidnu stopu cijepljenosti. Unatoč tome brojke su im počele rasti, rekao je Capak.

Zaključili su da im četvrti val dolazi i da imaju smanjene razine antitijela i odlučili su krenuti s trećom dozom. Oni su prvi uveli i dosad su cijepili više od dva milijuna ljudi trećom dozom. Nakon treće doze, 13-14 dana nakon cijepljenja imunitet izrazito raste i relativan rizik je nešto malo više od 11 puta manji u odnosu na one koji su cijepljeni s dvije doze, rekao je Capak.

Po njihovim podacima, nakon treće doze je bilo manje nuspojava. Njihova studija pokazuje da ne bi trebalo biti straha od nuspjava nakon treće doze. Dolazi do smanjenja rizika i od obolijevanja i od teških simptoma. Radi se o jednoj zemlji i jednoj studiji, bilo bi važno da imamo još ovakvih studija. ECDC ima jasan stav, oni kažu da treća doza nije upitna, da je samo pitanje kada i koje bi skupine trebalo prvo docijepiti, rekao je Capak.

Govoreći o tome kad se može primiti treća doza, Capak je rekao da to može biti od četvrtog tjedna nakon druge doze do devet mjeseci nakon primanja druge doze cjepiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!