Iz Irske se s velikim planovima vratio u rodni Osijek. Je li požalio zbog toga?

Vijesti 26. srp 202311:12 3 komentara

Dražen Tubić jedan je od onih koji su trbuhom za kruhom otišli iz Osijeka u Irsku. Ali, onda se i vratio i u svom rodnom gradu sada, i njegovom zaslugom, drugi mladi će dobiti priliku za posao.

Kaže kako se na povratak u Hrvatsku odlučio najviše zbog djeteta, kako bi bilo blizu obitelji. Drugi razlog je, govori, to što ni on ni supruga nisu imali osjećaj da će im dijete sigurno odrastati ni u Njemačkoj ni u Irskoj.

U Irskoj je bio četiri godine, a nakon toga u Njemačkoj. Na preseljenje iz Irske u Njemačku su se supruga i on odlučili kako bi mogli češće dolaziti u posjet obitelji u Hrvatskoj. Kako su se u Njemačku preselili u vrijeme pandemije koronavirusa, nisu se, kaže, uspjeli povezati tom zemljom.

Iz Slavonije u Irsku otišao je zbog posla. “Kad sam 2016. diplomirao, nije bilo puno prilka u mojoj struci. Ni za suprugu nije bila bajna situacija. Bilo je doba stručnog osposobljavanja, mladi parovi nisu financijski mogli živjeti normalno. Tako da… To je bio jedan od glavnih razloga, manjak prilika za zapošljavanje”, kaže.

“Irska je dosta slična Hrvatskoj, Irci su slični Hrvatima. Nikad se tamo nismo osjećali kao u stranoj državi. Ima i puno Hrvata, možda i zbog jezika, većina mladih priča engleski. Osjećali smo se kao kod kuće. U Njemačkoj nismo imali taj osjećaj. Dobili smo priliku za pokazati se na poslu i ja i supruga. Kroz tih sedam godian što smo bili vani, otvorila se mogućnost da se otvori trenutno firma u Osijeku…”, govoir.

U Osijeku će raditi u uredu kompanije za koju je radio i u Njemačkoj. “Radi se na uređenju prostora za 60-ak ljudi, uglavnom inženjera elektrotehnike”, otkrio je našoj Ivi Puljić Šego.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare