Teško stanje u KB Dubrava, druge bolnice šalju pomoć za rad s covid pacijentima

Vijesti 12. tra 202113:21 > 13:32 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Kako rastu brojke tako se poteže i pitanje otvaranja stacionara u Areni Zagreb, no do toga još neće doći jer je situacija u KB Dubrava teška te bolnice raspoloživo osoblje šalju tamo.

Ravnatelj Vinogradske: Ne otvaramo Arenu, prioritet je Dubrava

Indexu je to potvrdio ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak, pod čijom je ingerencijom stacionar Arena.

“Prioritet nam je povećavanje kapaciteta u Dubravi jer je tamo teška situacija. Sve ljude šaljemo u KB Dubrava. Imali smo danas sastanak, idući nam je u četvrtak, zasad je odlučeno da ne otvaramo Arenu, iako ona može biti otvorena u roku 24 sata. No Arena je za pacijente koji nisu izrazito ovisni o respiratoru ni o visokom protoku kisika, već za blaže forme bolesti i one koji se još nemaju gdje smjestiti, nakon završetka teškog stanja.

VEZANE VIJESTI

Međutim, Zarazna i Dubrava su sad pune pacijenata u teškom stanju. Mi smo već poslali 32 liječnika. U četvrtak Vinogradska otvara još jedan respiratorni odjel u Dubravi, gdje šaljemo četiri liječnika internista i odgovarajući broj sestara. U isto vrijeme i Rebro će isti takav odjel otvoriti u Dubravi”, rekao je ravnatelj Vinogradske Zovak.

Tijekom drugog vala su redovito slali svoje medicinsko osoblje u Dubravu, no u veljači i ožujku, kako je situacija bila bolja, povukli su natrag svoje zaposlenike, da bi prije dva tjedna ponovno krenuli slati pomoć kolegama u Dubravi.

Boris Scitar/Vecernji list/PIXELL/Ilustracija

Glavna sestra Vinogradske: Poslali smo već 41 sestru

Biserka Režek, glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice za Index je istaknula da su Dubravu već poslali 41 intenzivističku sestru.

“To su sestre koje su educirane za skrb o najtežim bolesnicima koji su na respiratoru. Da bi bili intenzivistička sestra morate proći edukaciju od minimalno 2 godine na intenzivnoj njezi. Takvih sestara nema puno u KBC-ovima. Zato se razlikuje intenzivistička od odjelne sestre, puno je manje intenzivističkih. Sad ćemo još vidjeti koliko ćemo ih još slati u Dubravu, sve ovisi o tome koliko ćemo tamo imati kreveta”, rekla je Režek.

Pomoćnik ravnatelja Rebra: Poslali smo 40 svojih djelatnika

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb, rekao je da su poslali već 40 svojih zdravstvenih djelatnika u Dubravu, te da uz to imaju još i svoj Covid odjel.

VEZANE VIJESTI

“Rebro već ima odjel u Dubravi, a otvarat ćemo ih još”, rekao je primarijus Novak.

Kliničke slike se puno brže pogoršavaju

Ravnatelj KB-a Dubrava dr. Ivica Lukšić  potvrdio je da im pomoć stiže iz svih zagrebačkih bolnica i da je situacija ozbiljna i teška te da je sve više mlađih pacijenata u dobi od 40 i 50 godina, a da se klinička slika užasno brzo pogoršava i ljudi brže završavaju na respiratoru.

“Pomoć nam stiže iz svih zagrebačkih bolnica, svatko šalje u skladu sa svojim mogućnostima. Ovaj tjedan nam stižu liječnici, sestre i tehničari iz Vinogradske, Rebra, Merkura i sa Svetog Duha. Situacija je teška tako da otvaramo još dva bolnička odjela i još jednu intenzivnu koju otvaraju Sveti Duh, Merkur i Klaićeva zajedno. Nije dobra situacija. Imamo mlađe ljude s 40 i 50 godina koji imaju zaista teške kliničke slike, a sitne komorbiditete. No postoji i jedna sretna okolnost, a to je da imamo manje starijih pacijenata jer su se procijepili. Da nije bilo procjepljivanje te populacije, sad bi imali daleko više umrlih”, rekao je dr. Lukšić.

N1

Ističe kako je ovaj soj virusa puno zarazniji i teži te da bi samim time bilo puno više umrlih, da je riječ o starijim pacijentima.

“Promijenila se dinamika virusa. Kliničke slike se puno brže pogoršavaju i pacijentima puno više trebaju respiratori. Sreća je da se mlađi ipak u većem broju oporave, da su stariji, umirali bi. Ključna stvar je u cijepljenju. Trebalo bi što prije cijepiti ljude”, kazao je na kraju dr. Lukšić za Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!