Državna revizija “pročešljala” financije DP-a, uočen niz nepravilnosti

Vijesti 19. pro 202215:37 2 komentara
N1

Državna revizija utvrdila je u Domovinskom pokretu (DP) značajan broj nepravilnosti u poslovanju i financijama u 2021. godini, zbog čega je toj stranci izraženo nepovoljno mišljenje, a cjelokupna dokumentacija o nepravilnostima dostavljena Državnom odvjetništvu (DORH).

Državni ured za reviziju pregledao je financije i poslovanje 53 političke stranke i petoro nezavisnih zastupnika, te je za razliku od prošle godine izrazio jedno nepovoljno mišljenje – DP-u za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.

Revizija je tako utvrdila da DP nije uredno vodio poslovne knjige i financijska izvješća, putni nalozi su isplaćivani bez vjerodostojne dokumentacije, nije vođena evidencija primljenih donacija, a značajni dio od 1,3 milijuna kuna računa za promidžbu ne sadrži podatke iz kojih se može potvrditi jesu li navedene usluge obavljene.

Poslove knjige i financijski izvještaji ne pružaju realnu sliku, prihodi su manje evidentirani za 369.000 kuna, a rashodi za 484.000 kuna, višak prethodne godine nije iskazan, a stanje novčanih sredstava krajem godine evidentirano u poslovnim knjigama i iskazano u financijskim izvještajima više je za 872.419 kuna ili 45,3 posto od stvarnog stanja, otkrila je revizija.

VEZANE VIJESTI

Također, blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, popis imovine i obveza nije obavljen u skladu s propisima, financijski plan ne sadrži plan zaduživanja i otplata, iako su u više navrata pozajmljivana novčana sredstva od fizičkih i pravne osobe, te nisu zaključivani ugovori za donacije iznad 5000 kuna.

I lani su u reviziji za 2020. kod DP-a utvrđene značajne nepravilnosti i propusti, zbog čega je Ured dao 27 naloga i preporuka, od kojih gotovo polovica (13) nije provedena, kazala je Josipa Maraković, načelnica Odjela za odnose s javnošću Državnog ureda za reviziju.

Od ostalih političkih stranka koje su u 2021. ostvarile prihode iznad 100.000 kuna 33 su dobile uvjetna mišljenja, 18 bezuvjetnih i jedno suzdržano mišljenje (Demokratski HSS). Za usklađenost poslovanja 39 ih je dobilo bezuvjetno mišljenje, a 13 uvjetno mišljenje.

O financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja nezavisnih zastupnika izražena su četiri bezuvjetna i jedno uvjetno mišljenje (Ermina Lekaj Prljaskaj).

Sva izvješća za 53 političke stranke i petoro nezavisnih zastupnika po ustaljenoj proceduri dostavljena su Saboru i DORH-u.

Osim toga, DORH-u su dostavljene i obavijesti za stranke i nezavisne zastupnike koji u svom poslovanju nisu postupali po Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Političke stranke nisu jedine u kojima je obavljena revizija. Državni ured obavio je i reviziju učinkovitosti gospodarenja komunalnim otpadom na području Hrvatske, financijsku reviziju Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i devet lokalnih jedinica, dvije neprofitne organizacije (Hrvatski stolnoteniski savez i Javna ustanova Rezervat Lokrum), te jednog trgovačkog društvo u vlasništvu lokalne jedinice (Komunalno Duga Resa).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare