Epidemiolog: Ublažavanje mjera može tamo gdje je procijepljenost iznad 80 posto

Regija 08. velj 202211:50 0 komentara
Sanjin Strukic / PIXSELL / Ilustracija

Mogući novi valovi epidemije koronavirusa u Europi imat će blaži oblik, a mjere će značajnije moći ublažavati one države u kojima je procijepljenost populacije iznad 80 posto, kazao je za slovenske medije u utorak epidemiolog Andrej Trampuž, koji radi u berlinskoj klinici Charite.

On je upozorio na relativno nisku procijepljenost u državama poput Slovenije, Hrvatske i Srbije u odnosu na Njemačku i druge zapadnoeuropske države, ukazavši na važnost visoke procijepljenosti u daljnjem tijeku epidemije covida-19.

“Ovog će ljeta vjerojatno biti i kraj testiranjima jer će se i službeno reći da je to kraj pandemije i tada testiranje više neće biti značajno”, kazao je Trampuž u razgovoru za slovensku televiziju Planet TV, dodavši kako će zemlje koje budu imale visok postotak cijepljenog stanovništva biti u prednosti pred rizikom pojave novih varijanti, osobito ako većina stanovništva primi i booster, dodatnu dozu.

Kako je u utorak objavio slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ), u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.098  novozaraženih koronavirusom, broj potvrđenih zaraza i dalje je u trendu pada, kao i broja aktivnih zaraza, kojih je trenutno 186.078, što je 1.685 manje nego dan ranije.

Tijekom 24 sata napravljeno je 3.172 PCR testiranja i 121.068 brzih antigenskih testova, pri čemu je bilo pozitivno 28,5 posto PCR testova i 8,4 posto brzih antigenskih testova.

Na  trend pada novih zaraza ukazuje podatak da je sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih smanjen  na 12.572,  a 14-dnevna incidencija na 8.827, što je za 81 manje nego dan ranije, prema novim podacima NIJZ-a.

Osnovne doze cjepiva protiv Covida-19 do sada je dobilo 1.214.000 ljudi, odnosno 57,6 posto ukupne slovenske populacije, a u bolnicama je trenutno 804 oboljelih, od čega  je 141 covid  pacijent na intenzivnim odjelima.

U zadnja 24 sata od posljedica zaraze umrlo je još 19 ljudi, čime je broj preminulih od početka epidemije povećan na 6.009 slučajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!