Epidemiologinja: U četvrtom smo valu, a tek će se vidjeti kad će mu biti vrhunac

Vijesti 02. ruj 202108:39 > 09:00 1 komentar
N1

Broj novozaraženih koronavirusom raste 29. tjedan zaredom. Poziv na cijepljenje ostaje konstanta. O epidemiološkom stanju u Hrvatskoj i tome što možemo očekivati u sljedećim tjednima za HRT je govorila dr. Tanja Ćorić, epidemiologinja sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Kaže da se može očekivati daljnji rast broja oboljelih.

“S obzirom na uzlaznu putanju zadnjih tjedana, obzirom na završetak godišnjih odmora i povratak ljudi u svoja prebivališta te dominaciju delta-soja očekujemo daljini rast. Rast se može očekivati, nadamo se ne u onoj mjeri kakvu smo imali u drugom i trećem valu s obzirom na to da je određen dio stanovništva procijepljen s obje doze”, rekla je Ćorić.

Kaže da je teško prognozirati hoće li četvrti val svoj vrhunac dosegnuti oko 1. listopada, kako tvrde neke prognoza ali, dodaje, mi se trenutno nalazimo u četvrtom valu. “Mi se sada nalazimo u četvrtom valu epidemije koronavirusom. Kada će biti njegov vrhunac će se tek vidjeti”, rekla je.

Danas izlazi nova europska koronakarta i Ćorić se nada da nećemo ući u crveno. “Nadam se da ćemo i dalje ostati narančasti jer mi imamo rast ali ne toliko veliki kao što su neke druge zemlje imale. Vidjet ćemo i svi iščekujemo kako će to ECDC prikazati. Podaci se šalju na tjednoj bazi u ECDC”, rekla je za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare