Filipović postao novi gradonačelnik Rijeke: “Promovirali smo novi ritam grada”

Vijesti 30. svi 202120:22 > 22:08 1 komentar
Marko Filipović
N1, Ilustracija

Prema prvim neslužbenim rezultatima drugog kruga izbora, gradonačelnik Rijeke u sljedeće četiri godine bit će Marko Filipović (SDP).

Tijek događaja u cijeloj Hrvatskoj iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Prema rezultatima izbora s obrađenih 94 posto biračkih mjesta, kandidat koalicije SDP-HSU-IDS-HSS osvaja oko 55 posto glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 45 posto.

Filipović: Rijeka dokazala da socijaldemokracija stanuje u Rijeci

Filipović je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo rezultatima, poručujući da je “Rijeka dokazala da socijaldemokracija stanuje u Rijeci, da je stanovala i da će stanovati će u naredne četiri godine”.

Upitan nudi li kakve promjene u odnosu na prethodnika odgovorio je kako je “ovo definitivno promjena”. “Ja sam Marko Filipović, zahvaljujem se Vojku Obersnelu na 21 godinu obrane socijaldemokratskih vrijednosti u Rijeci.

Istaknuo je da će među prvim projektima koje će početi ostvarivati biti gradnja dva nova vrtića, 1000 novih stanova i otvaranje Rijeke moru.

Upitan o sastavljanju većine u Gradskom vijeću, istaknuo je da pregovori traju od zaključenja prvog kruga izbora te da njegova koalicija nastavlja razgovore sa svima od centra prema lijevo.

“Siguran sam da ćemo u idućim tjednima formirati većinu i konstituirati Gradsko vijeće te izabrati predsjednika i nastaviti raditi u novom ritmu u sljedeće četiri godine”.

Zahvalio se svima koji su izašli na izbore i čestitao protukandidatu na ostvarenom rezultatu.

N1

Štimac: Bit ćemo ozbiljan čimbenik na političkoj sceni

“Bit ćemo ozbiljan čimbenik na riječkoj i županijskoj političkoj sceni,” rekao je Štimac dodavši da su došli do kraja epizode, koja je zapravo početak neke nove epizode.

“Napravili smo novu priču, zato što volimo Rijeku i želimo da ona bude bolja”, rekao je i zahvalio svima koji su bili dio njegova života u proteklih pet mjeseci, volonterima i ljudima na listama, obitelji, građanima.

Ušli smo u drugi krug, pobijedili mnoge stranke i u finalu došli do toga da možemo biti zadovoljni, rekao je i čestitao Filipoviću i SDP-u.

“Pokušat ćemo pomoći našim konstruktivnim idejama da naš grad bude bolji”, najavio je Štimac i dodao da mu je žao što je na izbore izašlo manje od očekivanog broja ljudi te se nada da će ih idućih godina izaći barem 50 posto.

Prema privremenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora i obrađenih 94,05 posto glasova, kandidat koalicije SDP-HSU-IDS-HSS Filipović osvojio je 17.785 glasova, dok je za Štimca glasalo 14.601 birača.

U izborima za riječko Gradsko vijeće najviše glasova dobila je koalicija SDP, HSU, IDS, HSS – 28,05 posto.

HDZ s nositeljem liste Josipom Ostrogovićem dobio je 16,3 posto, a kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Davorom Štimcem 11,11 posto.

U Gradsko vijeće ušli su i predstavnici Mosta (10,38 posto), zatim PGS-a i Laburista s 8,62 posto, Možemo! i Nove ljevice sa 7,64 posto te predstavnici Akcije mladih, Unije Kvarnera i Alternative 101 s 5,58 posto.

Obersnel: Siguran sam da će Filipović dobro voditi grad

“Očekivali smo izvrstan rezultata Marka Filipovića, Rijeka ostaje bastion socijaldemokracije. Uopće ne sumnjam u Primorsko-goransku županiju, a niti da će gospodin Komadina ostati naš župan”, rekla je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Dosadašnji gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, po objavi je izlaznih anketa, prema kojima prednost ima njegov dojučerašnji zamjenik, otvorio pjenušac.

“Svatko od nas je čovjek koji misli svojom glavom, tako i Marko. On ima svoj integritet, svoj način razmišljanja i siguran sam da će u četiri godine i duže grad voditi dobro. Bio je osam godina moj zamjenik, jako je dobro naučio i ono što je dobro u gradu i ono što je manje dobro i znat će dobro upravljati gradom”, rekao je za N1 Obersnel.

U stožer Marka Filipovića nekoliko minuta prije 21 sat stigao je i Zlatko Komadina. Podsjetimo, Komadina je postao župan u Primorsko-goranskoj s osvojena 48.652 glasa, a HDZ-ov Cappelli osvojio je 35.554 glasa.

N1 / Ranko Stojanac

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare