Fižulić: Panonska nafta je preko Janafa vjerojatno završila u Srbiji

Vijesti 06. lis 202209:42 0 komentara

Bivši ministar gospodarstva i kolumnist Telegrama Goranko Fižulić u Novom je danu komentirao najavljenu sjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije vezano uz upravljanje INA-om i druge aktualne teme.

Za četvrtak je najavljena sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije vezano uz upravljanje INA-om na koju su pozvani Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić te nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević, koji je zasad jedini potvrdio dolazak.

VEZANE VIJESTI

“Rasprava o Ini je zakasnila za razliku od početka kad su nas bombardirali detaljima koje inače kao javnost nismo trebali znati, ni danas nemamo odgovor kome je sve Ina prodavala naftu po povlaštenim cijenama”, rekao je Goranko Fižulić i dodao: “Kad bismo dobili tu listu i vidjeli njenu širinu, onda bi bilo jasnije tko je takvu odluku mogao donijeti. Imamo javno priznanje bivšeg predsjednika Uprave Ine da Škugor nije samo OMS-u i PiS-u prodavao plin po povlaštenoj cijeni, nego i drugima, a nikad nismo saznali tko su ti drugi. Rekao je da je to Ina činila da omogući partnerima preživjeti potrese koji se događaju na plinskom tržištu.”

Komentirajući saborsko istražno povjerenstvo o Ini 2010, i svjedočenje tadašnjeg premijera Ive Sanadera, rekao je:

“To je bilo u drugim okolnostima. Sanader je tad već bio otpadnik HDZ-a i moglo je biti osnovano Povjerenstvo koje bi ga rešetalo.”

Na pitanje što očekuje od sjednice Fižulić je istaknuo: “Ovaj Odbor će donijeti odluku koju HDZ želi, da cijeli postupak koji je Grmoja zamislio bude za njih nelegitiman. Što će učiniti Grmoja, hoće li održati sjednicu ili će je izmjestiti iz zgrade Sabora, ne znam, ali izvjesno je da će sjednica po odluci Odbora biti nelegitimna.”

“Kovačević je iskorišten kao povod, a odluka Odbora želi spriječiti poziv premijeru Plenkoviću i moguće javno sramoćenje premijera pred Nikolom Grmojom i ostalim članovima Antikorupcijskog vijeća. Ako se to dogodi, mogu zvati i druge koji su za razliku od Kovačevića više upoznati sa stanjem u Ini, vidimo da afera Škugor ima nekoliko krakova”, dodaje.

O utjecaju smjene Uprave i Nadzornog odbora rekao je:

“Da se vratimo na 2010., HDZ se odrekao Sanadera i Istražno povjerenstvo je trebalo poslužiti kao dokaz da je ovo novi HDZ i da je grijeh bio u premijeru. Što se tiče situacije gdje je Ina izvozila naftu u mađarsku rafineriju, Kovačević kao osoba koja je vodila Janaf, morali su donijeti odluke da se tehnički to omogući. Prvo je trebalo omogućiti da Janaf prima naftu iz slavonskih polja i po mom sudu ta nafta nikad nije završila u Mađarskoj, nego u Srbiji. Po meni panonska nafta, koja je ušla u Janaf, vjerojatno je završila u Srbiji.”

Komentirajući za kraj od koga su mogli dobiti nalog ako je Janaf s tehničke strane odradio posao, Fižulić je istaknuo:

“Janaf je državna tvrtka pa govoriti o tome da je Kovačević nešto radio na svoju ruku, vratili bismo se na Škugovoru poziciju u Ini. Investiciju Janafa trebao je odobriti NO i Ministarstvo gospodarstva i sigurno je priča morala biti odrađena na užem kabinetu Vlade i da je za nju zeleno svjetlo morao dati premijer, pitanje je samo kako.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!