FOTO | Veliki uspjeh: U našoj bolnici prvi put uklonjen tumor uz pomoć robota

Foto: Nedjeljko Đurić / KBCSM

Na Kliničkom zavoduza dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke.

Foto: Nedjeljko Đurić / KBCSM

“Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta”, poručuju iz KBC-a.

Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata. Navedeni sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

“Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata”, stoji u priopćenju koje potpisuju ravnatelj KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Davor Vagić te dr. sc. Luka Novosel, subspecijalist intervencijske radiologije.

Foto: Nedjeljko Đurić / KBCSM

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.