Jandroković o zabrani ZDS-a: Kao društvo smo dovoljno zreli da nađemo rješenje

Vijesti 22. tra 202109:43 > 10:29
N1

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara prvo je jutros položilo vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

Nakon premijera Plenkovića, vijenac je položiti i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

Ovo je već četvrta godina kako dolazim u Jasenovac kao predsjednik Sabora, kako bih se poklonio žrtvama. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da uvijek postoje ljudi koji su spremni činiti strašne zločine, a naša je zadaća da pokažemo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare, da pokažemo da i mir i ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države, rekao je Jandroković.

Upitan treba li zabraniti pozdrav Za dom spremni, Jandroković je rekao da smatra da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati. “Sve ono što podsjeća i što je bio dio ustaškog pokreta, treba biti zakonski sankcionirano”, rekao je Jandroković.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Smatram da je stav radne skupine koji je naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi. Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom isto tako počinjeni su grozni zločini, i Bleiburg i Goli otok i Vukovar i Škabrnja. Treba razlikovati što je ustaško znakovlje, što su simboli Domovinskog rata. Oni koji se time budu bavili trebaju biti povijesno objektivni, procjenjivati objektivno povijesne okolnosti. Hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak”, rekao je Jandroković.

Predsjednik RH Zoran Milanović, u čijem će izaslanstvu biti još bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin, te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), položit će vijenac u 11 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar