Hitna helikopterska služba: Mi smo majstori improvizacije

Vijesti 18. pro 202111:50 > 12:181 komentar
Izvor: N1

U hitnoj medicini brzina je najvažnija. O jednom segmentu, organizaciji sustava helikopterske hitne medicinske službe pričamo već godinama. Najnoviji slučaj s otoka Brača, ponovno je otvorio problem hitnog transporta. U Novom danu gostovao je Mladen Tureček, predsjednik udruge HELP – Helikopterima liječnici pomažu koji se godinama bori za osiguravanje hitne helikopterske medicinske službe na području cijele Hrvatske.

“Novca za novi ustroj za iduću godinu nema, ali ne možemo reći da se baš ništa nije napravilo. Država je sklopila ugovor s MUP-om i u Dubrovniku je na raspolaganju je cijelu godinu helikopter, a dosad je bio samo u ljetnim mjesecima. Tu se u HELP-u zalažemo da se policijski helikopter iz Ćilipa premjesti u dolinu Metkovića, jer je najviše pacijenata na otocima i u dolini Neretve. Na Ćilipima gubimo zlatni sat”, rekao je Tureček.

Ostalo je sve po starom, jedan helikopter na Krku, jedan u Splitu. Zlatni sat nije u potpunosti ostvaren za otoke. U svijetu je taj standard na snazi za ambulantna kola i helikoptere. Helikopteri idu na najnedostupnije terene, to su kod nas prije svega otoci i slabo naseljena ruralna područja. Mi smo majstori improvizacije. Mi nešto imamo pa kad nemamo ništa bolje, dobro je i to. HELP se zalaže sustav, organizacija koja će pokriti cijelu Hrvatsku, dakle jednako dostupnu zdravstvenu pomoć ako je riječ o hitnoj službi, rekao je.

Ministar Beroš je rekao govorio o ustroju Hitne helikopterske medicinske službe kao o prioritetu zdravstvenog sustava. Nema toga u proračunu, bila su dva amandmana za uspostavu hitne helikopterske službe, odbijeni su.

Zovu nas iz Sea Helpa, jahtaši bi platili uslugu

Kada govorimo o novcu, mi se zalažemo da se to makne iz državnog proračuna. Postoje modeli poput onih u Austriji i Njemačkoj. To je komercijalna služba u civilnom sektoru. Imate udruge s posebnim ovlastima, to su HAK i Crveni križ. Prikupljaju novce, postoji mogućnost da se novac dobiva od zdravstvenih osiguranja. Nas kontaktira, primjerice, Sea Help – pomoć na moru jer jahtaši su spremni platiti samo da budu sigurni u slučaju nezgoda na moru. Tu su i ljudi koji se bave rizičnim sportovima. Nije riječ ni samo o helikopterima, već o bolnicama koje mogu prihvatiti pacijenta, dakle važne su piste, gdje će helikopter sletjeti, rekao je Tureček.

Rab je osvjetlio heliodrom europskim novcem

Komentirajući situaciju s prijevozom nedavno na Supetru koji se za bolesnu djevojčicu zakomplicirala se zbog meteoroloških uvjeta, gliser za hitne medicinske intervencije bio je u kvaru, a onda je helikopter imao problem slijetanja na brački aerodrom, Tureček kaže da se sva sredstva upotrebljavaju za spašavanje života ali važni su i helipedi, helistopi. Postoje načini. Rab je primjerice, za razliku od Brača, uspio iz europskih sredstava namaknuti novac za rasvjetu heliodroma koji se pali automatski, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar