Hrebak: Seoske straže balvanski model mostovih obrana od ne znam čega

Vijesti 26. lis 202311:07 6 komentara

Saborski zastupnik HSLS-a, gradonačelnik Bjelovara i član Odbora za unutarnju politiku i nacinalnu sigurnost komentirao je u N1 Studiju uživo najave sinjskog gradonačelnika Mire Bulja o uvođenjenju seoskih straža zbog ilegalnih ulazaka migranata.

Sporan je, kaže Hrebak, sam termin “seoska straža”.

“Ja sam diplomirani kriminalist i 12 godina sam proveo u sustavu policije. S terminom ‘seoska straža’ Bulje je uvrijedo cijelu hrvatsku policiju, svih nekoliko tiusća policajaca koji se svakodnevno izlažu opasnosti čuvajući granicu. Što, organizirat će soeska stražu jer policija ne radi svoj posao? Time je uvrijedio šest tisuća policajaca koji danonoćno čuvaju hrvatsku granicu”, rekao je Hrebak.

Dodao da bulj ima odgovornost i kao saborski zastupnik i kao gradonačelnik. “Prema zakonu, kao gradonačelnici imamo samo mogućnost aktivacije civilne zaštite, a znamo koji su njeni opisi posla. Bulj se očito ne drži zakona.”

“Osnivanje seoske straže je pokušaj vraćanja ONO i DSZ-a, općenarodne obrane i društvene zaštite. Marksistička teorija kaže da su to pučki načini obrane od nekih neprijatelja, unutarnjih, vanjskih”, kaže Hrebak. “Ja na to gledam kao neki balvanski model mostovih načina obrane od ne znam čega. Dao sam si truda da vidim kolika je opasnost u Sinju. Nula migranata prošle godine. Uhićeno je šest švercera, možda će seoska straža biti protiv švercera. I da ide straža i ide u potragu nenaoružana… Što će im dati, kubure? Koja je poanata? Koliko ljudi će biti zainteresirano da ide hvatati nepostojeće migrante po Dinari?”.

Hrebak naglašava da nije dobro da se siju strah i panik “neargumentiranim osnovama”.

“Još uvijek nema navale, hoće li je biti, vidjet ćemo. Ako je i bude, hrvatska policija je potpuno opremljena da se suoči s takvim ugrozama. A straža… S čime ćeš ih naoružati? Kuburama? Mi već danima razgovaramo o potpuno neozbiljnoj inicijativi. Zar je to uloga gradonačlenika? Da s lovačkim puškama naoružava nekakve seljačke straže? Shvitio sam ovo dosta ozbiljno. Poručio bih Bulju: ‘Mani se ćorava posla, posveti se EU poslovima, počni razvijati Sinj, graditi infrastrukturu, izgrađuj vrtiće, a posao policije ostavi onima koji to znaju'”, rekao je Hrebak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare