Inspekcija u velikoj akciji: Otkrivene brojne pogrešne cijene u kunama i eurima

Vijesti 09. ruj 202215:31 1 komentar
DIRH

Državni inspektorat (DIRH) je u pet dana, odnosno od prvog dana obveznog dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, obavio 867 inspekcijskih nadzora, u kojima je ukupno utvrdio 285 povreda odredbi zakona, priopćeno je u petak iz DIRH-a.

Od navedenog ukupnog broja nadzora, tržišna inspekcija obavila je 515 inspekcijskih nadzora, od čega su 352 inspekcijska nadzora obavljena u području trgovine, a 163 nadzora nad raznim pružateljima usluga, poput frizera, pružatelja usluga popravka i slično, ističu iz DIRH-a.

Pritom, ukupno je utvrđeno 179 povreda odredbi zakona o euru, pri čemu u 89 slučajeva poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, u 81 slučaju utvrđeno je neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, u šest slučajeva povreda se odnosila na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, a u tri slučaja povrede se odnosila na to da poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, navodi se.

VEZANA VIJEST

Nadalje, turistička inspekcija je obavila ukupno 295 redovnih inspekcijskih nadzora, pri čemu je utvrđeno 106 povreda odredbi zakona, od čega se 71 povreda odnosila na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 28 povreda se odnosila na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, a sedam na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Slijedom navedenog, ističu iz DIRH-a, inspektori su poduzeli zakonom propisane mjere. Napominju i da je člankom 89. Zakona o euru omogućena primjena načela oportuniteta, u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put i to ako nadzirana osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjernom roku.

“Cilj ovih nadzora kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga je prije svega zaštita i informiranje potrošača. Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u idućem razdoblju”, dodaju iz DIRH-a.

Preostalih 57 nadzora provela je inspekcija rada, a njihovi nalazi još nisu gotovi, doznaje se iz DIRH-a.

Podsjetimo, od ponedjeljka 5. rujna, nepuna četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u eurozonu, nastupila je zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena, kao ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura, a za poslovne subjekte ta obveza će se protegnuti i na cijelu 2023. godinu.

Dvojno iskazivanje cijena znači da od 5. rujna 2022. pa do 31. prosinca 2023. poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare