Inženjer građevine: Propusta je sigurno bilo, radi se o dotrajaloj konstrukciji

Vijesti 02. svi 202318:45 2 komentara

Skela i dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrtu, koji je inače u obnovi, urušio se u centru Zagreba. Radnici su se razbježali spašavajući se, a na teren je odmah izašla policija. Oštećeno je nekoliko automobila.

Juraj Pojatina, diplomirani inženjer građevine iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, u Dnevniku N1 komentirao je današnji incident u Zagrebu i urušavanje dijela zgrade i skele.

“Dogodio se kolaps dijela konstrukcije koji je pao na skelu pa van gradilišta. Teško je sad govoriti o uzrocima, to će utvrditi inspekcijski nadzor”, rekao je Pojatina i dodao:

“Do propusta je sigurno došlo, ali teško je sad govoriti čiji je propust. Htio bih upozoriti da su krovni parapeti, do čijeg je kolapsa došlo, vijenac, i inače jedni od nestabiljnijih elemenata na krovištu. To smo mogli vidjeti i u zagrebačkom potresu kad je mnoštvo vijenaca palo na ulicu.”

Ističe da postoje mjere privremenog pridržavanja takvih elemenata poput vijenca.

Pojatina kaže da ne vjeruje da je muzej u lošijem stanju nego se mislilo. “On je, kao i svaka građevina ovdje, poznatih elemenata i sklopova, radi se o dotrajaloj konstrukciji koju je onda u fazi rekonstrukcije potrebno dodatno osigurati”, rekao je i dodao:

“Tko radi taj i griješi. Situacije kojima svjedočimo, s jedne strane to je pokazatelj propusta, ali isto tako da se radi. Nakon tog početka obnove kojeg smo dugo čekali, sad smo konačno dočekali u većem zamahu obnovu, posebno javnih zgrada, a nadam se uskoro i stambenih.”

Govoreći o težini obnove u centru glavnog grada uz prometnice, Pojatina je rekao: “To je izuzetno zahtjevno upravo zbog pitanja sigurnosti. Ograda je tu postavljena na rubu gradilišta, to je zapravo gradski pojas koji se uzima na privremeno korištenje tako da gradilište može funkcionirati, a postoji prolaz.”

Događaje pratimo iz minute u minutu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

#

related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare