Jadranka Kosor za N1 otkrila što bi bila najgora situacija Milanovićeve kandidature

Vijesti 16. ožu 202414:04 1 komentar

Bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor s Domagojem Novokmetom komentirala kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

“Rijetko kad se u hrvatskoj političkoj povijesti dogodio trenutak općeg šoka i nevjerice. Mogla bih ga usporediti s pressicom bivšeg premijera Ive Sanadera gdje je rekao da je njegova dionica završena i vlast predao meni. Ovog puta to nije šok za mene. O tom događaju će se pričati desetljećima kao o jednom političkom trenutku bez presedana. Evidentno je da je apsolutno zaprepastio i Andreja Plenkovića“, rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Navodi da Zoran Milanović ovim istupom može dobiti, ali može i izgubiti.

“Mi već imamo presedan s dva glavna državna odvjetnika. Ustavni sud se oko toga nije deklarirao. Zoran Milanović ide na sve ili ništa. Sad se cjelokupna i ustavnopravna i politčka javnost uznemirila. Prvo sam mislila da Milanović daje ostavku i ide na parlamentarne izbore, međutim naknadnim njegovim tumačenjem se stvar zaprtljala.
Indikativno je da Peđa Grbin blagonaklono traži očitovanje Ustavnog suda. Ono je trebalo uslijediti danas. Mi imamo raspušten Sabor, nema više tko donositi odluke.
Dobro je da je Peđa Grbin poslao zahtjev Ustavnom sudu u vezi očitovanja. Čini mi se da djeluje dosta relaksirano. Ako bi Milanović odučio povući se, to bi bio najveći problem za Grbina i SDP”, rekla je pa dodala: “Ako Ustavni sud odluči da je ovo protuustavno, možda bi plan B mogao biti da se sastave liste, ali da će Milanović biti mandatar, tu se povlači paralela s Timom Oreškovićem koji nije bio na izborima, ali je bio mandatar. Postavlja se pitanje na koji bi se način Milanović mogao uključiti u kampanju. Ustavni sud bi trebao jednostavno reći može li to ili ne može.”

Kosor kaže da bi najgora situacija bila da se ništa ne dogodi do predaje lista i da onda Ustavni sud nakon njihove predaje poništi neku od lista utvrdivši da je ona protuustavna. To bi izazvalo potpuni kaos, kaže Kosor.

“Plenković se pitao i kad je bio na pozornici i kad je sjedio u publici što se to zapravo dogodilo i što ga je snašlo. Njemu takva mogućnost ne bi odgovarala. Plenković dobro zna da je jedina osoba koja bi ga verbalno mogla nadjačati Zoran Milanović. To bi bilo silno zanimljivo, ne bi se moglo uspoređivati sljedećih 10,15 godina. Sigurno nije sasvim spokojan. Vjerojatno se pita do koje granice je građanima dokuferilo”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare