Jonjić: Biologija omikrona nas sili na treće cijepljenje

Vijesti 15. pro 202108:22 > 09:00 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL, Ilustracija

Virusni imunolog Stipan Jonjić rekao je da ono što sigurno znamo o novom soju koronavirusa, omikornu, jest da se puno brže širi.

“Ta ga činjenici stavlja u poziciju da je puno opasniji od prethodnog soja, ali je, navodno, manje virulentan. Ako dođe do brzog širenja može rezultirati opterećenošću zdravstvenog sustava i nema govora da ne moramo paziti. Oprez, oprez i oprez”, rekao je Jonjić HRT-u.

Dodao je da ovaj virus uspješno izbjegava stečenu imunost i da će među zaraženima očito biti oni koji su se cijepili.

“Ostaje nam stanična imunost i zato se ponovno moramo cijepiti. Ne smijemo se opustiti u smislu – virus se adaptirao, neće biti ništa. Daj Bože da bude tako, ali, nažalost, neće biti tako. Nije jasno zašto bi on bio manje patogen”, rekao je prof. Jonjić.

“Zbog promjena na šiljkastom proteinu, virus izbjegava imunosni odgovor, no mi generiramo jako puno antitijela na različite epitope, ako imamo više antitijel veća je šansa da nas oni štite. Tijekom “booster” doze “busterira” se i stanična imunost i tijekom ispitivanja zaključilo se da to koristi. Što se tiče normalnih situacija, prvi bih se složio da netko tko se dva puta cijepio ne treba i treću dozu, ali biologija ovog virusa je takva da nas sili na to i moramo se cijepiti”, naglasio je prof. Jonjić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!