Jonjić: Nemojmo srljati u kvazi lijekove, imali smo iskustva iz Amerike

Vijesti 25. stu 202117:35 1 komentar
Nel Pavletic/PIXSELL, Ilustracija

Imunolog Stipan Jonjić u Newsroomu je govorio o koronavirusu, situciji sa cijepljenjem i primanju booster doze, kao i o cijepljenju djece.

Govoreći o lockdownu u nekim zemljama Stipan Jonjić je rekao: “To je prije svega političko pitanje koje ovisi o epidemiološkoj procjeni i gospodarskoj situaciji. Osobno mislim da ćemo morati pooštriti situaciju, ali to je samo moje mišljenje. Bojim se da ćemo morati pooštriti mjere.”

VEZANE VIJESTI

Osvrnuo se na prosvjed protiv covid potvrda, a objasnio je i djelovanje Ivermektina, životinjskog lijeka protiv parazita koji se među ostalim zazivao na prosvjedu. “Taj lijek nije lijek za covid. Napravljene su ozbiljne studije koje su pokazale da ne drži vodu. Postoje istraživanja koja indiciraju nešto takvo, ali moj savjet je ne srljati u kvazi lijekove, imali smo iskustva iz Amerike, to može biti samo štetno, nikako korisno. Držimo se ozbiljnih znanstvenih preporuka, po mojim informacijama od ovog lijeka za parazite nema koristi u slučaju covida, a teoretski može biti štetan”, istaknuo je Jonjić.

Smatra da se covid potvrde trebaju proširiti na sve zatvorene prostore: “To je nelogično. Vlada je zaštitila kroz covid potvrde javne prostore, ali ovi drugi privatni su ostali nezaštićeni. To po meni nije logično, očito je to politička odluka, one su teške. Osobno bojim se da bez toga nećemo uspjeti do Božića strmoglaviti ovaj visoki broj zaraženih niti zaustaviti pritisak na zdravstveni sustav. Volio bih da nisam u pravu, ali mislim da to epidemiološki ne drži vodu.”

Europska je komisija skratila trajanje covid potvrde na devet mjeseci. Na pitanje postoji li zdravstvenih razlog za skraćivanje potvrde, rekao je:

“Prvi sam ljetos zagovarao da se ne ide odmah u treću dozu za mlađe i da je ona dobrodošla za starije i bolesne, ali ova bolest je neugodna, virus se mijenja, toliko nas je puta iznenadio. Mi imunolozi znamo da svakom sljedećom imunizacijom povećevamo razinu imunoodgovora, to je cilj booster doze jer se pokazalo da i cijepljeni mogu biti ponovno inficirani. No ne luče jednaku količinu virusa niti jednako dugo. Cijepljeni su puno zaštićeniji i puno manje mogu zaraziti okoliš. Najnovije studije iz Izraela pokazuju da je zaštita nakon booster doze puno veća jer je veća količina antitijela. Ne vidim tu problema.”

Procijepljenost direktno utječe na broj umrlih

Na argumente da i zemlje s visokom procijepljenošću imaju širenje zaraze, Jonjić ističe:

“Procijepljenost direktno utječe na broj umrlih i to je nažalost tužna i impresivna slika i naša zemlja u tome stoji vrlo loše. Procijepljenost iznad 70% dovodi zdravstveni sustav u veću sigurnost. Ovo nije samo bolest starijih, i mlađi mogu oboljeti i završiti s najgorim posljedicama. Znam da nije popularno pozivati ljude na cijepljenje, ali koristim prilike da upozorim ljude i zamolim da s cijepe. Zbog biologije virusa znamo da nakon nekoliko mjeseci od cijepljenja da će količina antitijela pasti, ali idemo pobijediti pandemiju u ovoj fazi pa ćemo kasnije vidjeti. Postoji cjepivo koje djeluje, ali postoje virusi za koje nismo ni uspjeli napraviti cjepivo poput HIV-a. Mnogo je na virusu, nije sve na nama.”

Što se tiče cijepljenja djece, rekao je: “To je ulaženje politike u znanstveno objašnjivo. Svi smo bili djeca i svi smo cijepljeni više puta, današnja djeca u jednom danu dobiju nekoliko cjepiva. Većina tih cjepiva nema ništa manje ili više nuspojava u odnosu na ova cjepiva. Sve ostalo je šum u javnosti. Djeca su imunokompetentna, odobravanje cjepiva djeci iznad pet godina, pokazalo se u studijama da su fantastično zaštićena. Ne vidim razloga zašto ne bismo čuvali i cijepili djecu da i njih zaštitimo.”

Treba se cijepiti trećom dozom, istaknuo je na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare