Kordić: U provedbi zakona o obnovi velika prepreka bit će odjel konzervatora

Vijesti 15. lis 202113:07 > 16:08 1 komentar
N1, Ilustracija

Igor Kordić iz udruge SOS Zagreb gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao proces obnove nakon potresa i sam Zakon, navodeći da se dosta građana javlja zbog problema u pristupanju zahtjevu ili zbog drugih prepreka.

“Kontinuirano smo ukazivali na potrebne promjene i neke od njih su sada donesene, mi ih pozdravljamo, ali to neće biti dovoljno”, naglasio je Kordić.

Komentirao je i što je ono što je zakon dosad činilo neprovedivim.

VEZANA VIJEST

“U zakonu su bile dvije bitne stvari, to se tiče imovinsko-pravnih odnosa koji su ovom promjenom da će država finacirati 80 posto, a Grad 20 posto anulirane i to je velika stvar. Druga stvar je financijskog karaktera”, naveo je Kordić, dodajući da će ljudi trebati velike novce, a s terena su najčešće dobivali negativna iskustva zbog čega nisu ni pokretali zahtjeve.

Podzravio je izmjene zzakona o obnovi, ali otkrio je i što će predstavljati problem u provedbi zakona.

“U provedbi zakona velika prepreka bit će taj odjel konzervatora jer će to biti kočnica ako će se tome pristupati kao do sada, ne uzimajući u obzir novi kontekst situacije zgrada koje su bitno oštećene i koje bi trebale biti u budućnosti spremne za potencijalni najjači potres. Mi ćemo u udruzi utjecati na to da se okviri po kojima pristupaju konzervatori moraju promijeniti i olabaviti te staviti u okvire današnje situacije”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare