Kotromanović: Jedna baka mi je zapaljena, druga udavljena, ali nikoga ne mrzim

Vijesti 04. kol 202221:46 > 22:39 0 komentara
N1

Bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio je govor predsjednika RH Zorana Milanovića korektnim i primjerenim za ovo vrijeme. Smatra da su neke poruke bile upućene i našim susjedima te se složio da je bitno istaknuti da do Oluje ne bi došlo da je srpsko vojno vodstvo prihvatilo plan Z4.

O porukama koje stižu iz Srbije je kazao:

“Gledam, kao i svatko drugi, scenu. Mene više zanima politička scena u okruženju, jer je kod nas pomalo dosadno, i ne mogu se načuditi. Jednostavno oni moraju znati, oni ne žele shvatiti naše potrebe. Mi smo morali imati cjelovitu zemlju. Zato potpuno razumijem emocije Ukrajinaca prema okupiranim dijelovima teritorija koji su uzeli Rusi. Ne mogu se načuditi političarima koji ne žele da se smiri”, kazao je Kotromanović ukazujući na primjer Nijemaca i Francuza koji rade i surađuju.

VEZANA VIJEST

“Imamo perspektivu i budućnost ako budu imali dobra politička vodstva”, dodao je.

Kaže da u Srbiji postoje političari s pročetničkim elementima.

“Do jučer su nosili kokardu, a nas nazivaju fašistima. To je za mene neprihvatljivo, kao da netko zaziva ustašku ideologiju”, poručio je bivši ministar obrane.

Misli da se trebaju smiriti strasti, da se treba spustiti loptu i ne opterećivati mlade ljude s iskrivljenim stvarima.

“Rat je brutalan”

“Prvo, bili su toliko bahati da nisu prihvatili Z4 koji je bio vrlo štetan za Hrvatsku i drugo, oni su trenirali svoj narod kako da se organizirano povuku. Sada će raditi propagandne filmove kako njima odgovara. Rat je brutalan, žao mi je svake žrtve i sa njihove i sa naše strane”, istaknuo je Kotromanović.

Ispričao je i brutalan zločin koji je počinjen prema članovima njegove obitelji, ali je i dodao da unatoč tome ne mrzi nikoga.

“1991. godine naše kolege su napale nas, ničim izazivani. U mom selu je ubijeno 22 osobe, jedna baka mi je zapaljena, druga udavljena, ali ne mrzim nikoga. Zašto bih nekoga mrzio, to je bilo brutalno vrijeme kada su neodgovorni političari doveli stvar na takvu razinu. Rat je takav, brutalan”, kazao je Kotromanović.

Zahvala zapovjednicima

O Milanovićevoj zahvali onima koji nisu tu rekao je da je to shvatio kao poruku zapovjednicima koji nisu tu.

“Ne znam zašto Gotovina nije tu. Prošle godine ja nisam bio tu. Nekad mi se da, nekad ne da ići. Njemu se nije dalo ove godine ići, ali treba mu zahvaliti. On je bio nama vođa, lider”, komentirao je Kotromanović.

Kazao je i da međusobno ne pričaju o politici.

“Pričamo o ribarenju, kuhanju, normalnim ljudskim stvarima, vrlo malo o politici. Mi smo preskočili tu stepenicu ponora od prije 30 godina. Ponekad se dese ovakvi prigodni dani i većina nas to pokušava zaobići, ali nekada se mora doći i odati počast”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!