“Ljudi, vjerujte u znanost, to je jedina prava borba protiv ovakvih bolesti”

Vijesti 28. tra 202111:50 > 11:523 komentara
Viktor Ivaniš
Izvor: N1

Dr. Viktor Ivaniš, kardiolog i voditelj covid odjela Thalassotherapije Opatija, za N1 je rekao da preuzimaju pacijente od KBC-a Rijeka čiji su kapaciteti popunjeni.

“Nakon KBC-a Rijeka Thalassotherapia ima najveće smještajne kapacitete i mogućnost da se zbrinu takvi pacijenti, specijaliste, te imamo dijagnostičku opremu. Imamo dostupan CT, magnet, UZV srca, biokemijski laboratorij koji ima sve potrebno u smislu dijagnostike itd, bilo je logično kad je KBC došao do maksimalnih kapaciteta, da se mi otvorimo i preuzmemo dio tih pacijenata”, rekao je Viktor Ivaniš.

VEZANE VIJESTI

Thalassotherapia Opatija specijalizirana je bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma što Ivaniš smatra prednošću:

“To puno pomaže. Covid pacijenti su većinom kardiovaskularni pacijenti, a kardiovaskularne bolesti pacijenta čine visokorizičnim za teške kliničke oblike.”

Noćas je ondje jedna osoba preminula od covida. “Postoji blaga tendencija pada, ali to su i dalje visoke brojke”, rekao je Ivaniš i dodao: “Naš kapacitet je 34, trenutno smo na 33 pacijenta. Pokušavamo osloboditi dio jer su najavljeni novi pacijenti iz KBC-a. Jučer mi je preminuo jedan gospodin, osoba s brojnim komorbiditetima. Bolesti poput plućne tromboembolije su česte u covid pacijenata i dobar dio njih dolazi s tom dijagnozom. Bila je pacijentica sa 31 godinom s tom dijagnozom pa ni mlađi nisu lišeni tih teških oblika.”

Gledajući iskustvo u ovih godinu dana Ivaniš kaže da covid-19 definitivno nije bezazlena bolest:

“Rekao bih da to nije bezazlena bolest, izrazito je infektivna. Velik dio je asimptomatski, ali velik je broj ljudi i dio će razviti teže oblike. Bolest ne treba zanemariti, moramo se štititi, nadam se da ćemo doći u fazu da će se cijepiti velik broj stanovništva, tako jedino možemo suzbiti bolest. I mi zdravstveni djelatnici se želimo vratiti životu i raditi svoj primarni posao. Maske, distanca, to je privremena zaštita. Ljudi, vjerujte u znanost, to je jedina prava borba protiv ovakvih bolesti. Sretni smo da su nam tehnologija i znanost to omogućile.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar