Malenica: Uhićenja u Zagrebu pokazuju da nema nedodirljivih

Vijesti 30. lip 202113:08 > 14:02 3 komentara
N1

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, gostovao je u N1 studiju uživo.

Komentirao je veliku akciju policije i USKOK-a u Zagrebu, u kojoj su uhićene brojne poznate osobe.

VEZANE VIJESTI

“Imam samo saznanja iz medija koji su nam dostupni, to je samo pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao, da su izvidi i druge radnje urodile određenim plodom i da je pokrenut određeni postupak, daljnje informacije ćemo doznati od USKOK-a i policije koji će pojasniti postupak”, rekao je Malenica.

“Svako kazneno djelo, pa i ovo, pokazatelj je da smo se jasno opredijelili za borbu protiv korupcije, pokazuje da je korupcija neprihvatljiva, da nema nedodirljivih i da treba prepustiti nadležnim tijelima da obave posao”, rekao je Malenica.

Upitan što očekuje od presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, Malenica je rekao da očekuje da će pravda biti zadovoljena.

“Prva presuda je bila oslobađajuća, a sad mogu bez prejudiciranja presude reći da očekujemo da pravda kroz novu presudu bude zadovoljena. Kao čovjek očekujem da će pravda biti zadovoljena za sva kaznena djela i zločine počinjene na području Republike Hrvatske i BiH”, rekao je Malenica.

Komentirao je i treći javni poziv za izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda. Na pitanje oduzimaju li se sada ovlasti predsjedniku Republike, koji je jedini ovlašten predložiti kandidata, ali zadnju riječ u imenovanju ima parlamentarna većina, Malenica je rekao: “2018. godine kad se mijenjao Zakon o sudovima u Saboru, svi pa i SDP-ovi zastupnici pozdravili su promjene u dijelu predlaganja predsjednika Vrhovnog suda. Nitko to nije problematizirao do trenutka kad je predsjednik protivno važećem zakonu predložio Zlatu Đurđević za predsjednicu suda”, rekao je Malenica.

“Nema nikakve ustavne krize, sudovi nastavljaju neometano s radom, tako da o toj ustavnoj krizi koju neku zagovarjau, nema nikakve riječi”, rekao je Malenica, dodavši da zamjenik aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, Marin Mrčela, može obnašati dužnost predsjednika suda do izbora i imenovanja novog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare