Međimurski župan: Trebalo se dogoditi ovako nešto da netko otvori oči i posluša

Vijesti 25. kol 202118:36 > 20:43
matija posavec
Izvor: N1

Međimurski župan Matija Posavec komentirao je u Dnevniku N1 pucnjavu u romskom naselju Parag u općini Nedelišće u kojoj je osam osoba ranjeno, a jedna ženska osoba je preminula.

Policija je tijekom dana izvijestila da su uhićene tri osobe, a do oružanog je sukoba došlo nakon tučnjave.

“Situacija jučer u romskom naselju Parag je rezultat višegodišnjeg oglušivanja na naše molbe i apele koje šaljemo. Nazvat ću stvari pravim imenom – postoji kriminal u romskim naseljima, ilegalna gradnja, pijančevanje, glasna muzika, rafalna paljba, zanemarivanje djece koja bi trebala ići u školu i to su problemi koji se generiraju godinama. Te probleme ne može riješiti lokalna uprava, nego država koja mora imati volje. Kad bi bilo volje, nudimo rješenja. Nažalost, trebalo se dogoditi ovako nešto da možda netko otvori oči i posluša. Sutra će biti Vijeće za prevenciju kao jedan skup predstavnika institucija”, rekao je Matija Posavec.

VEZANE VIJESTI

Ističe da njegov prijedlog vaučera nije diskriminatoran: “I ovaj događaj jučer i mnogi drugi događaju se u danima kad je isplata socijalne pomoći. Ako imate pravo na nju, treba je koristiti za ono što je namijenjena, a to su osnove za život. Ako je trošite na alkohol, drogu, nešto s one strane zakona, onda tu mehanizam treba reagirati, a mehanizam u ruci ima država jer je to njihov novac. Predložit ću opet da se kapacitira naš Cenatr za socijalnu skrb da se vidi tko namjenski troši novac i da se pretvori u vaučere.”

Posavec kaže da su vaučeri samo jedan od prijedloga i da će tražiti dovođenje većeg broja inspektora, građevinske inspekcije i inspekcije zaštite od požara, da se omogući veća podrška pravosuđu i policijskoj upravi…

Smatra da se svim tim problemima treba pozabaviti sustav: “Time se mora pozabaviti sustav unutarnjih poslova. Slažem se sa svime s presice međimurske policije. Kad imate samo u tom romskom naselju u proteklih 25 dana 41 intervenciju policije, očito i ta policija mora imati veću podršku da se može obračunati s ilegalnim oružjem.”

O Veljki Kajtaziju Posavec je rekao: “On dosad nije doprinio smirivanju situacije nego upravo suprotno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar