Miljavac: Vojska se mora modernizirati, najveći problem su ograničene financije

Vijesti 28. svi 202109:13 > 11:23 1 komentar
pavao miljavac
N1

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac bio gost je u Novom danu.

Miljavac smatra da je najveći problem Hrvatske vojske to što je ograničena financijskim sredstvima.

“Najveći problem je da smo uvijek ograničeni nekim financijskim sredstvima. Često se rade veliki planovi, koji su potrebni, ali ih je nemoguće realizirati. Nadam se da će se ovaj put više prilagoditi postojećoj situaciji, financijskoj ali i globalnoj. U svakom slučaju, vojska mora ići prema modernizaciji”, govori o potrebi da se donese dugoročni plan razvoja oružanih snaga.

Prisjetio se i Domovinskog rata u kojemu je hrvatska vojska pobijedila nesrezmjerno jačeg protivnika.

VEZANE VIJESTI

“To je fenomen, ali nije jednostavno za objasniti. Jedna od važiih stvari je da se mudrom politikom predsjednika Tuđmana stalno radilo prekide, primirja, i ti prekidi su ih  demoralizirali i odmakli ih od ideje brzog svladavanja hrvatske obrambene sile. Druga stvar je moral, cjelokupni narod je ustao i nitko  nije pitao hoće li poginuti il neće. Malo po malo se kupovalo modernije oružje, u konačnici smo bili dosta dobro naoružani i izvježbani”, govori.

“Moral daje snagu vojsci. Imate momente da ponekad cijela postrojba krene, nezadrživo To je problem svih vojski, nije to jednostavno, idete na metak, gine se…”, govori.

Što se tiče ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, Miljavac kaže kako to nije najgora ideja.

“Ako se to dobro pripremi, moguće je veći broj mladih zainteresirati i osposobiti da kasnije ipak osjete tu hijerarhiju, organiziranost, u slučaju nekih nepogoda. A i u slučaju da dođe do rata, znat će napuniti pušku, skloniti se… Rijetko samo profesionalna vojska dobije rat. Ako dođe do većih borbenih djelovanja, ide se na pričuvu”, govori Miljavac. Podsjetio je i na to da je u SAD-u Marinski korpus elitna vojska, ali da ogroman dio posla u ratovima koje SAD vodi, odrađuje Nacionalna garda, koja je pričuvna vojska.

“Tuđman u početku nije vjerovao u rat. I ja sam nakon toga razmišljao: ‘Pa valjda neće’. Međutim, izbio je. To su velike dileme… To su velike analize, treba se pripremiti… Zakon o obrani predviđa mogućnost služenja vojnog roka, treba donijeti samo odluku da ide vojni rok, ne treba nikakve zakone mijenjati”, govori Miljavac.

O tome da se veliki broj mladih koje smo anketirali posljednih dana protivi ideju povratka obveznog vojnog roka kaže: “Normalno da će mladi biti oprezni s time. U podsvijesti im je da je to ograničenje slobode. Mislim da im ne bi trebalo to baš previše smetati u budućnosti.”

Na pitanje tko treba odlučiti o tome kaže: “To je vječita tema i na kraju dolazi politika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare