Beroš: I ja imam nedoumica kad je u pitanju privatni rad liječnika

Vijesti 08. svi 202111:37 > 11:57 1 komentar
vili beroš
n1

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu ujutro na zagrebačkom Velesajmu je cijepio građane, a nakon toga razgovarao s novinarima.

“Građani su svjesni da ta doza znači sprečavanje težeg oblika bolesti. Cjepivo je najmoćniji alat u borbi protiv ove epidemije, njime smo dosad eliminirali mnoge bolesti. Učninimo to i s ovim virusom, učinimo to svi skupa. Svijest o potrebi cijepljenja je apsolutno pristuna i to nam daje veliku nadu da će završiti ova epidemija”, rekao je novinarima.

“Jutros oko osam sam počeo, bilo je više od sto ljudi, iako to nije bitno, bitno je da ljudi dolaze. Cijepit ćemo sve koji iskažu interes, ali tu ne smijemo stati. Moramo podići svijest o potrebi cijepljenja”, rekao je ministar.

VEZANA VIJEST

“Ja sam jučer na presici rekao da je matematika vrlo pouzdana i jasna. Ako cijepimo 30, 40 tisuća dnevno, znamo koliki je doseg. Kad je riječ od ACDC-u naša struka strateški promišlja o trenutku cijepljenja. Ne pucamo iz svih oružja. Cjepivo je sada tu i na nama je da se organiziramo i procijepimo naše građane. Ako do kraja 6. mjeseca procijepimo pola građana bit ću presretan”, izjavio je Beroš pozivajući medije da razvijaju svijest o potrebi cijepljenja i naglašavajući još jednom da je cijepljenje iznimno sigurno, a “nuspojave cjepiva iznimno rijeke”.

Na pitanja o stanju u Vinogradskoj bolnici, preciznije u Klinici za tumore, Beroš kaže kako je na ravnateljima da osiguraju sve što je u njihovoj mogućnosti.

“Ministarstvo u tome daje apsolutnu podršku. Ministarstvo nikome nije odbilo zahtjev za novog specijalista u zadnjih godinu dana. Veseli me da je posljednja sjednica Upravnog vijeća bila konstruktivna. Potrebno je povećati broj radiologa i koristiti nove moderna tehnologije”, smatra ministar.

“Budno pratim zbivanja u Vinogradskoj bolnici i po potrebi ću reagirati. Sve drugo što je u domeni priča, postoje institucije kojima se potrebno obratiti ako postoje sumnje na financijske malverzacije. Ministarstvo zdravstva nema mogućnost evaluacije financija bolnice”, kaže Beroš.

Govoreći o liječnicima iz javnog sustava koji rade i u privatnim praksama, ministar je rekao kako smo kao društvo omogućili liječnicima da rade privatno kako bi oni mogli zarađivati i kako bi ih na taj način zadržali u Hrvatskoj.

“Osnovna pretpostavka je da obave svoj posao u javnom zdravstvu”, kaže ministar koji priznaje da i sam ima nedoumica oko javno-privatnog angažmana liječnika.

“Postoje stvari koje meni nisu jasne, a to je mogu li šefovi javnih klinika raditi i privatno. Nemam ništa protiv privatnog rada liječnika. Moramo jasno odrediti granice, nikakvo preklapanje ne dolazi u obzir. Treba urediti taj segment da ne bude zloupotreba, one su iznimno rijetke, ali moguće”, govori ministar.

“Svaki element koji ukazuje na disfunkcionalnosti treba provjeriti. Postupanje nadležnih institucija je u tijeku i dozvolimo im da provjere je li bilo nepravilnosti. Sve je u okviru institucionalnog rješavanja problema”, kaže.

O građanima koji su izvan zemlje cijepljeni cjepivima koje EU ‘ne priznaje’, ministar kaže kako se mora naći način da se to ‘ozakoni’.

“HZJZ je upoznat s tim problemom, oni će sigurno naći rješenje za taj problem. Ako je netko primio cjepivo, registrirano u EU ili ne, mora se naći način da se to registrira. Samo se mora naći način za docjepljivanje. Naš interes je postići širok spektar procjepljivanja. Naći ćemo načina kako da se to verificira”, zaključuje ministar zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.