Ministarstvo: Zlonamjerne su tvrdnje o utjecaju politike na odnos A1 i N1

Vijesti 16. ožu 202115:39 > 16:22 1 komentar
Željko Lukunić/Pixsell

Ministarstvo kulture i medija odbacilo je u utorak kao zlonamjerne tvrdnje da je politika uoči lokalnih izbora utjecala na prekid suradnje između operatera A1 i televizije N1.

Programski direktor N1 Tihomir Ladišić uklanjanje N1 iz programskog paketa A1 u trenutku predizborne kampanje ocijenio je udarom na slobodu medija i cenzurom, prozivajući Vladu i Ministarstvo kulture jer nisu promijenili Zakon o elektroničkim medijima i liberalizirali tržište.

Ladišiću se pridružio predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je poručio kako je uloga države kao regulatora spriječiti da zbog utrke za profitom nastrada javni interes i interes korisnika.

“Otklanjamo zlonamjerne tvrdnje Tihomira Ladišića, koji aludira na politički utjecaj i plasira takve neutemeljene teze”, priopćilo je Ministarstvo kulture na upit Hine.

Za izjavu Grbina u Ministarstvu kažu kako pokazuje da nije niti pročitao nacrt Zakona o elektroničkim medijima te da ne razumije razliku između kanala za koje je ishođena koncesija, što je regulirano hrvatskim zakonima, i naplatnih TV kanala.

Ministarstvo kulture ističe da je odnos United Grupe i A1 poslovni odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja, kao i da je iz priopćenja obiju kompanija razvidno da se nisu mogle dogovoriti oko nastavka suradnje zbog cijene usluge.

Naglašava da se radi o naplatnim TV kanalima (pay TV) čije uvrštenje u katalog pojedinih teleoperatora ovisi isključivo o njihovim poslovnim odlukama i cijeni koju su za pojedini kanal spremni platiti, te nisu dostupni građanima koji gledaju televizijske programe putem slobodnog prijenosa digitalnog signala.

“Novi Zakon o elektroničkim medijima neće nametati nikakve obveze vezano uz uvrštavanje naplatnih kanala u kataloge pojedinih teleoperatora, kao što to nije slučaj ni u jednoj drugoj europskoj državi”, poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare