Možemo: Bit ćemo brana desnici

Vijesti 29. svi 202413:49 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Kandidati Možemo! na EU izborima Gordan Bosanac i Jelena Miloš poručili su u srijedu da će im prioriteti biti borba za zelenu, socijalnu i solidarnu Europu, te da će biti brana jačanju desnice u EU i Hrvatskoj, a podršku im je dao i glavni kandidat Europske stranke zelenih Bas Eickhout.

“Radikalna desnica želi zaustaviti priču oko zelene tranzicije kao da su zaboravili na klimatske promjene.

Mi mislimo da nema dizanja kočnice oko zelene tranzicije”, poručio je Bosanac na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o borbi za socijalnu Europu kazao je da žele vidjeti Europu koja će nastaviti sa socijalnim ulaganjima a ne politikom štednje, pri čemu je jedan od prioriteta pitanje stanovanja.

“Danas pitanje dostupnosti stanovanja gori diljem Europe”, ističe.

Treće je očuvanje solidarne i antifašističke Europe.

“Radikalna desnica pod krinkom suverenizma želi udariti na neke temeljne vrijednosti EU a to su za nas vladavina prava i poštivanje ljudskih prava”, rekao je Bosanac.

Jelena Miloš naglašava da nije svejedno u kakvoj EU ćemo se probuditi 10. lipnja, dan nakon izbora. “Imamo situaciju da se ekstremna desnica mobilizira po cijeloj Europi, da ugrožava ljudska prava i demokraciju, prava manjina.

Mi moramo na ovim izborima pokazati da to nećemo dozvoliti, da Hrvatska nije takva zemlja i da će Hrvatska izabrati drugačiji smjer”, rekla je Miloš dodavši kako će oni sigurno biti brana desnici.

Koordinatorica stranke Sandra Benčić napomenula je da će se, bez ulaganja u zelenu tranziciju, gubitak europskog BDP-a kretati prosječno od jedan do preko pet posto, no ako se nastavi s ulaganjima u zelenu tranziciju BDP će rasti 6 i više posto.

Glavni kandidat Europske stanke zelenih i nizozemski europarlamentarac Bas Eickhout naglasio je da će izbori, 9. lipnja biti vrlo važni.

“U osnovi ćemo odlučiti o budućnosti Europe, hoćemo li se odlučiti za snažnu i ujedinjenu Europu koja surađuje na socijalnim i zelenim pitanjima ili ćemo se odlučiti za podijeljenu Europu, fragmentiranu Europu, slabu Europu koja je samo u interesu diktatora poput Putina”, rekao je.

“U Hrvatskoj vidimo da HDZ i premijer Plenković surađuju s ekstremnom desnicom i to je veliki problem jer ekstremna desnica želi oslabiti Europu, želi podijeljenu Europu, želi Europu koja se neće suprotstaviti Putinu, koja se neće ujediniti kako bi osigurala humanitarno rješenje na Bliskom istoku i u Gazi te kada na američkim izborima Trump ponovno postane predsjednik”, kazao je Eickhout.

To se vidi u Bruxellesu i  ljudi su zbog toga zabrinuti, dodao je i poručio da Europski zeleni i Možemo! nikada neće surađivati s ekstremnom desnicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!