N1 doznaje: Ove godine ponovno tri kolone u Jasenovcu

Vijesti 20. tra 202109:09 > 10:42 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

N1 doznaje da će i ove godine u Jasenovcu biti tri kolone. Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je u Novom danu i komentirao kako bi mogla izgledati ovogodišnja komemoracija u Jasenovcu.

“Mislim da su ove godine dvije razine problema, jedna je ona važnija, a to znači da su razlozi od 2016. godine, pa sve do covid godine vrijedili, kad je napravljen kompromis ili stavljen stop ili se situacija zbog potresa i bolesti željela ublažiti zajedničkom komemoracijom, da se ti razlozi i dalje pokazuju kao prisutni, dakle Vlada nije učinila ništa ni s pozdravom Za dom spremni, koji je de facto legalizirala jednim privatnim mišljenjem izabranog povjerenstva koje je ona stvorila, mislim da je to dio odluke ili razlog iza odluka židovske, romske, antifašističke zajednice, da oni idu odvojeno u posebnoj komemooraciji zbog nezadovoljstva koje više godina pokazuju”, rekao je Tvrtko Jakovina, dodavši da je drugo pitanje priključenje predsjednika Republike vijencima predsjednika Vlade i predsjednika Sabora.

“Tu je suradnja između Banskih dvora i Ureda predsjednika drugačija i ne dopušta zbog različitih razloga da se oni nađu na istome mjestu, tako da ćemo imati tri kolone. To znači da su manjine i žrtve izabrale ne stati uz onoga tko je bio jasno protiv pozdrava Za dom spremni, ali to je manje važno, jer predsjednik Republike ne dijeli novac, nego su predstavnici stradalnika poslali poruku kako zadnjih pet godina Vlada upravlja našim sjećanjem na prošlost”, rekao je Jakovina.

N1

U proteklih godinu dana, koliko je prošlo od zadnje komemoracije, nije se puno promijenilo, smatra ovaj povjesničar. “Koliko znam, nakon Vladina izaslanstva slijedi predsjednikovo pa onda slijede predstavnici žrtava i naroda stradalnika. To ne znači da oni koji će biti u trećoj koloni neće biti i u prvoj ili drugoj koloni, ali to je stvar koja protokole svakih od tih institucija stavlja u neugodnu situaciju”, rekao je Jakovina.

“Najteže je ono što se događa žrtvama, ali 6 godina s tim živimo, pa još jedna recka na našoj listi uglednih poteza manje ili više znači”, dodao je.

Upitan zašto nema sporazuma vrha države oko zajedničkog odlaska u Jasenovac, jer je predsjednik Zoran Milanović uputio poziv na zajednički odlazak, Jakovina je rekao da misli da je to zbog svega što se događalo proteklih mjeseci.

“Isto tako, to je najbolji pokazatelj da hrvatski političari katkad teško mogu pronaći konsenzus i možda shvatiti da ovdje nisu zbog vlastite partije, koliko god one uzurpirale, nego bi morale biti zbog interesa Republike, a ovdje i zbog onoga što Jasenovac jest bio i zbog žrtava koje su tamo ubijene. To bi trebalo biti jedno od tih mjesta koje bi trebale pokazati da to nema veze niti s trenutnim ljubavima ili partijama na vlasti, nego su ugrađene u naš nacionalni kod kao što su neke druge stvari u Hrvatsku i da se time ne treba spekulirati”, rekao je Jasenovac.

Predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, jučer su u Topuskom upitali zašto neće biti jedinstvenog vijenca vrha države, na što je Plenković odgovorio da nema razloga da u tom pogledu nešto glume. Jakovina je komentirao tu izjavu premijera.

“Kad nekoga izaberete na mjesto da vodi državu, onda taj prestaje biti samo privatna osoba, on postaje nešto drugo, to vrijedi i za predsjednika Republike i Sabora, postoje neke stvari koje morate odraditi zajednički. Što, kad bi se sutra Hrvatska našla u ratnom stanju, imali bismo tri vojske koje ne bi međusobno komunicirale, jer nema potrebe za glumom?”, upitao je.

“Moramo se moći prema tome odrediti i to je taj trenutak u travnju kad svi koji nose vlast u Hrvatskoj moraju pokazati da se to ne smije više ponoviti, da imamo poseban teret, jer osim Židova i Roma, gdje se obično skrivamo iza Nijemaca, mi imamo drugi tret, jer Srbi su stradavali samo u Hrvatskoj. Rat je bio i prije 30 godina, koji je imao iste aktere, trebamo se prema tome odrediti, mi o tome trebamo razgovarati, moramo biti svjesni da se tragedija dogodila od nekih koji su također bili na vlasti, i o tome bi se trebali dogovoriti sva trojica predsjednika u Hrvatskoj. Žrtve su te koje su tamo važne. Tih 15 minuta nema mjesta za glumu”, rekao je Jakovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!