Natko Beck: Covid pošteđuje djecu, za njih je gripa opasnija

Vijesti 27. tra 202109:05 > 12:31 0 komentara
N1

Liječnik Natko Beck, specijalist radiologije dječje bolnice na Srebrnjaku i ovogodišnji dobitnik HUOJ-a za komunikatora godine rekao je za N1 da je, ako pogledamo u prošlost, covid blaga pandemija.

“Ovo pandemija je simpatična prema nama jer pošteđuje djecu. Bolest je opasna, ali ne spada u civilizacijski ugrožavajuće, barem ne zasad. Djeca gotovo uopće ne obole, meni je to dovoljno da je proglasim blagom. Za djecu je opasnija gripa. Dobro je što je zbog covida gripa bila potisnuta”, rekao je Natko Beck.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže da je na Srebrnjaku dosad bilo nekoliko bolesne djece, svi s blagim simptomima.

Dodao je kako dječja bolnica Srebrnjak nije puno patila zbog koronavirusa: “Ipak, usporio se postupak dolaska u bolnicu. Ove godine je jako teško biti ravnatelj velike bolnice jer je teško održavati veliki sustav, a da su svi zadovoljni.”

Osvrnuo se i na fijasko platforme CijepiSe, rekavši: “Sustav je trom, politika je troma, pretroma za brze promjene. Očekivati od bilo kojeg ministarstva da napravi dobru aplikaciju je dosta iluzorno. Ne znam ništa o platformi CijepiSe, osim da se može bolje i jeftinije.”

Pratitelji na Instagramu

Ovaj liječnik na Instagramu ima preko 18.000 pratitelja, od kojih dobiva brojna pitanja – od toga kako dozirati lijekove pa do postavljanja dijagnoza.

Ni u jedno ne ulazi, ističe, jer je “s farmakologijom na vi”, a za postavljanje dijagnoze potreban liječnički pregled.

Poručio je ljudima i da ne ‘guglaju’ simptome bolesti.

O razvoju radiologije

“Danas CT ne zrači toliko. Napredak je da je to nezamislivo… Spašavanje života na stolu bez da otvoriš čovjeka – magija”, kaže Beck.

Ljubitelj je i gadgeta i radiologije: “Kad imate ultrazvučnu sondu koju možete nositi sa sobom, spojiti na mobitel i pregledati, primjerice, štitnjaču… To su veličanstvene stvari. Sad se to može provjeriti u roku od jedne sekunde bilo gdje, to je sjajno.”

Ističe da liječnik treba biti blizak ljudima. “Liječnici trebaju biti aktivni u prevenciji bolesti, a to može biti i lokalno u svojoj sredini”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!