“Vojnici nisu zombiji i roboti, ne smije ih se tjerati da biraju”

Vijesti 02. svi 202109:40 > 09:48 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Novinarke Sanja Modrić s Telegrama i Petra Maretić Žonja iz Večernjeg lista bile su gošće Točke na tjedan.

Komentirale su jučerašnje obilježavanje obljetnice Bljeska, odnosno odvojeno polaganje vijenca Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.

Modrić kaže da je važno da Plenković i Milanović u takvim situacijama budu jedinstveni.

“S ovakvim nadigravanjima i napucavanjima međusobnim, oni vojsku tjeraju. Vojnici nisu zombiji i roboti, oni su ljudi. Oni stvaraju svoje neke intimne dojmove, a ovako ih se tjera da se intimno  opredjeljuju jesu li na strani Plenkovića ili Milanovića”, rekla je Modrić.

“Mi imamo flosklule koje se koriste u javnom govoru i čut ćete ih od svih naših visokih političara. To je jedan protkolarni događaj na kojem se predsjednik Republike i predsjednik Vlade moraju pojaviti i izreći nekoliko tipskih rečenica. Ni to nisu u stanju”, dodaje Modrić.

Maretić Žonja pak kaže da se ne smije dozvoliti situacija da se dovede vojnike da biraju.

“To je politizacija i to se ne radi. 30 godina HDZ privatizira na neki način cijeli Domovinski rat, a sada imamo situaciju da predsjednik Milanović ima svoju delegaciju generala. Ta politizacija nije dobra”, rekla je Maretić Žonja.

“Od kraja rata je prošlo skoro 30 godina. Za 30 godina su neki ljudi odrasli, postali fakultetski obrazovani, itd. Bit će uskoro 35 pa 40 i normalno je da dolaze nove generacije koje nisu bile u razu, ali to ne znači da oni koji nisu u ratu smiju biti u stanju da ne razumiju stvar. Mi cijelu godinu imamo jedan kalendar ratnih obljetnica. Ja sam to jedanput išla gledati”, svakih 4-5 dana je neka obljetnica. Stvari se ne smiju zaboraviti, ali jedanput se mora pojaviti neka Vlada koja će reći da ćemo imati jedan nacionalni dan kada ćemo se prisjetiti poginulih. Medved se samo time bavi da ide po obljetnicama. Treba imati jedan memorijalni dan, kada ćemo to obilježiti, a ne samo baviti time”, rekla je Modrić.

Maretić Žonja se osvrnula i na imenovanje veleposlanika.

Kaže kako još ima dovoljno vremena za dogovor oko veleposlanika i da nije prvi put da su nam neka diplomatska predstavništva upražnjena.

“Premijer se neće morati toliko baviti kampanjom, tako da moguće da će biti više prilike za razgovor. Treba vidjeti kako će proći izbor predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda. NIje ništa dramatično što se tiče veleposlanika. Imali smo prazno veleposlaničko mjesto u Washingtonu jedno 9. mjeseci kad je bivša predsjednica odlučila otići u NATO. Imali smo mi takvih situacija i ranije i mislim da je to nešto što će se definitivno riješiti. Predsjednik smatra, s obzirom na to da on daje potpis, da on treba biti sukreator i treba biti konzultiran oko tih imena”, pojasnila je Maretić Žonja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!