Nepravilnosti u ambulantama, specijalisti ne traže iste potvrde za vozače: “Svatko svoju politiku vodi”

Vijesti 17. tra 202407:41 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Unatoč strogo određenim pravilima specijalisti ​medicine rada i sporta​ koji obavljaju preglede za vozačke dozvole ne traže uvijek iste potvrde, a tome svjedoče splitski vozači od kojih su u različitim ambulantama tražili dokumente koje ne bi smjeli ili nisu na popisu onih koji bi se trebali priložiti.

Tako je medicinska sestra u jednoj od 14 ponuđenih ordinacija medicine rada i sporta na splitskom području od kandidatkinje tražila da donese potvrdu endokrinologa na kojoj će pisati da je sposobna voziti automobil, dok u drugoj ambulanti mladiću nisu htjeli priznati dokument na kojem su pisale šifre njegovih bolesti već su tražili potpuni specijalistički nalaz.

“Kada mi je rečeno da ne mogu obaviti pregled bez potvrde specijalista na čijem će nalazu pisati da sam, s obzirom da sam šećeraš neovisna o inzulinu, sposobna upravljati motornim vozilom ostala sam šokirana. Malo je reći. Pitala sam ih od kada to specijalisti procjenjuju da netko može voziti i po kojem to zakonu. Nisu mi znali odgovoriti. Otišla sam u drugu ambulantu, ali ni tamo nije bilo ništa bolje. Tamo od mene nisu tražili potvrdu specijalista da sam sposobna voziti automobil, ali su tražili druge nebulozne potvrde. Shvatila sam da tu svatko svoju politiku vodi”, priča sugovornica koja je željela ostati anonimna.

Slijedom brojnih pritužbi građana o neujednačenosti traženja dokumentacije za produžetak vozačke dozvole kod određenih kroničnih bolesti u splitskim ambulantama udruge za promicanje prava pacijenata upozoravaju da se nekim građanima na taj način krše prava.

​Iz Ministarstva zdravstva odgovaraju da se zdravstveni pregled prije početka osposobljavanja kandidata za vozače sastoji ​od kompletnog pregleda specijalista medicine rada/sporta ili izabranog doktora ​u koji spada anamneza​ i kompletan status​.

Kandidati moraju donijeti izvadak iz liječničkog kartona o kroničnim i psihičkim bolestima, ​a koji dostavlja izabrani doktor, osim ako nije drukčije određeno​, obvezan je pregled vida, bulbomotorike, raspoznavanja boja, orijentacijske širine vidnog polja​. Uz to se obavlja testiranj​e psihičkih sposobnosti: intelektualnih sposobnosti, osobina ličnosti i po potrebi senzomotoričkih i psihomotoričkih sposobnosti. Ako je za donošenje konačne ocjene zdravstvene sposobnosti potrebno dodatno mišljenje specijalista drugih specijalnosti​ ​kandidat će biti upućen specijalisti ovisno o indikaciji.

Liječnici moraju obnavljati licencu svakih ​šest godina

​O tome tko licencira, a potom i kontrolira medicinu rada i obavlja​ju li preglede po propisima​ u ministarstvu kažu da svaki specijalist medicine rada i sporta, obavljanjem specijalizacije i polaganjem specijalističkog ispita stječe znanja i vještine za pregled vozača.

Stručni nadzor nad radom liječnika specijalista medicine rada i sporta provodi Služba za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu.​ Napominju i da svaki liječnik u Hrvatskoj svoju licencu mora obnavljati svakih ​šest godina pri Hrvatskoj liječničkoj komori.

Na pitanje trebaju li u povijesti bolesti biti napisane dijagnoze ili šifre bolesti ​odgovaraju da u povijesti bolesti i potvrdi od liječnika obiteljske medicine moraju biti upisane dijagnoze odnosno šifre bolesti jer upravo zbog uvida u zdravstveno stanje se iste i traže pri pregledu.

“Liječnik specijalist medicine rada i sporta pri pregledu utvrđuje zdravstvenu sposobnost vozača i kandidata za vozače. Napominjemo da svaki liječnik ima obvezu čuvanja liječničke tajne čime su prava pacijenata zaštićena​”.

​Razlike mogu nastati u obimu dokumentacije ukoliko se pri pregledu uoči potreba za dodatnim mišljenjem specijalista drugih specijalnosti​, navode iz ministarstva. Ukoliko građani imaju problema s pojedinim specijalistima medicine rada, mogu se obratiti Službi za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja će po utvrđenim okolnostima poduzeti potrebne mjere.

Umjesto šifre bolesti u ambulanti tražili dijagnozu

“Meni u ambulanti nisu htjeli primiti nalaz obiteljskog liječnika na kojem su pisale šifre mojih kroničnih bolesti već su tražili dijagnoze čime su prekršili uredbu o zaštiti podataka. Jer ako se primjerice u bolnici na krevetima pacijenata više ne smije držati karton sa postupcima koje liječnici obavljaju zašto se od mene traži povijest bolesti? I može li uopće netko podučiti te medicinske sestre koje daju informacije o potrebnim dokumentima što im zapravo po zakonu treba? Jer ja sam ipak obavio taj pregled u drugoj ambulanti gdje mi nisu radili probleme niti od mene tražili čudnu dokumentaciju”, kaže naš drugi sugovornik.

​Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Zanetti​ tvrdi da liječnik specijalist, ​odnosno endokrinolog, kada je o dijabetesu riječ, ne daje mišljenja o sposobnosti za upravljanje vozilom, već o tome ​je li bolest dobro kontrolirana ili ne. Liječnik obiteljske medicine izdaje potvrdu o zdravstvenom stanju pacijenta, koji se predaje liječniku specijalisti medicine rada koji onda izdaje mišljenje o sposobnosti pacijenta za rad, odnosno upravljanje vozilom.

​Karačić Zanetti upozorava i da treba voditi računa o GDPR​-u te da dijagnoze na potvrdama ne bi smjele biti vidljive jer ​bi se njihovom vidljivošću kršilo pravo na privatnost iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, a kršila bi se i prava iz Opće uredbe o zaštiti podataka.

“Problem je u tome što postoji neujednačena praksa i nesuglasnosti oko izdavanja tih mišljenja, a za pacijente problem leži u tome što liječnici specijalisti medicine rada nisu pokriveni osiguranjem, odnosno te preglede moraju platiti privatno. Dodatne troškove čini nemogućnost produžavanja vozačkih dozvola, što predstavlja velike nametnute troškove za pacijente, a koji bi se boljom organizacijom mogli izbjeći”, smatra ​Karačić Zanetti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!