“Loš dan za premijera, nikad ovako nije istupio, ustavno-pravno katastrofalno”

Vijesti 19. velj 202215:39 > 15:50 2 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Odvjetnik Anto Nobilo u specijalnoj emisiji N1 komentirao je današnje uhićenje ministra Darka Horvata. Podsjetimo, policija je jutros obavila pretragu kuće ministra graditeljstva Darka Horvata nakon čega je uhićen.

“Ovo je loš dan premijera, nikad ovako nije istupio, ustavno-pravno katastrofalno”, rekao je Anto Nobilo komentirajući današnju press konferenciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

VEZANE VIJESTI

“Rekao bih da ništa nije znao o uhićenju i osjeća se osobno uvrijeđenim. Ustaljena je praksa već 30 godina, prije uhićenja istaknutih članova vlasti, da se večer prije dolazi premijeru i najavljuje se. To nije zakon, to je bila praksa 30 godina. Smatra se nepristojnim da premijer to sazna ujutro iz portala. Po njemu vidim da je uvrijeđen i zato je dao nekoliko izjava koje ne stoje. Ne može on prozivati USKOK jer tajming šteti njegovoj ovotjednoj politici”, dodao je.

Na pitanje je li postojala praksa odabira tajminga za uhićenja, ako je već postojala za obavještavanje premijera, Nobilo je pojasnio: “Puno puta sam prozivao DORH za tajming jer se obično usklađivalo s tajmingom vladajućih. DORH je odgovarao da postupaju kad se steknu zakonski uvjeti. Tajming je išao na ruku vladajućih, ovo se sad okrenulo, a ako premijer nije znao, onda je to dvostruka promjena. Ni ministar unutrašnjih poslova znači da nije znao očito.”

“U slučaju da vas pozovu na razgovor, to se svakodnevno događa. Ovo je klasika, dolazak u šest ujutro, pretres i uhićenje. Lišili su ga slobode. Ako je uhićen, to u pravilu znači da DORH predlaže pritvor, sudac istrage ga određuje, ali on je u ovom trenutku lišen slobode”, dodao je Nobilo i rekao da ako danas sudac istrage ne zatvori Horvata, on u ponedjeljak dolazi na posao.

Govoreći o tajnovitosti postupanja i je li to možda znak upletenosti još nekih članova Vlade, Nobilo je istaknuo: “Mislim da ne. Mislim da se radi o prizemnijoj stvari. Svi smo osudili Glavnu državnu odvjetnicu nakon one pressice i mislim da su oni to osjetili kao presiju i krimen da su potrčko izvršne vlasti. Ovako su pokušali poslati poruku da su nezavisni.”

“Zlata Hrvoj-Šipek nema što objašnjavati”, naglasio je odvjetnik i rekao da Horvat sad može dati obranu ili se braniti šutnjom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (2)

Prikaži sve komentare