Od 1806 neriješenih slučajeva nestalih osoba najviše ih je iz Domovinskog rata

Vijesti 29. kol 202320:31 0 komentara
Dubravka Petric / PIXSELL

Naporima nadležnih tijela Republike Hrvatske riješena je sudbina većine evidentiranih nestalih osoba, no još je nepoznata sudbina 1411 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 395 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1806 neriješenih slučajeva nestalih.

Od ukupno 1806 neriješenih slučajeva nestalih osoba u Hrvatskoj, većinu čine hrvatski branitelji i civili nestali i ubijeni 1991./1992. godine u oružanoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja povodom Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koji se obilježavaju 30. kolovoza.

Najviše je neriješenih slučajeva u Vukovarsko-srijemska županija (503), od čega 375 u Vukovaru.

Ključna prepreka učinkovitijem rješavanju sudbine nestalih osoba izostanak je suradnje Republike Srbije, ističe Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Nemamo informacije o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama na ranije okupiranim područjima Hrvatske te o sekundarnim grobnicama u koje su organizirano i sustavno premještani posmrtni ostaci žrtava, a za koje u Srbiji imaju saznanja i dokumentaciju odnosno protokole koje smo u više navrata tražili, navodi Ministarstvo.

No unatoč tome, ističu, u proteklih sedam godina ostvareni su rezultati koji govore o predanosti pronalasku osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Ekshumirano je 175 posmrtnih ostataka, identificirane 254 osobe, istraženo 370 lokacija te pronađene tri masovne (Marinci, Bobota i Šarviz dola) i više pojedinačnih grobnica.

Iz Ministarstva poručuju kako će i nadalje ustrajati u traganju za nestalima, uz punu potporu Vlade, u suradnji sa svim nadležnim tijelima i resorima te u partnerstvu s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih. Apeliraju također na sve koji imaju saznanja i informacije o nestalima da im se obrate s povjerenjem.

Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. jamči da će Hrvatska tragati za nestalima dok se ne otkriju sve sudbine, naglašava ministarstvo i poručuje da je to prioritetno neriješeno pitanje iz Domovinskog rata.

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježiti će se u u srijedu u Varaždinu pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!