Odbor za ljudska prava podržao Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima

Vijesti 16. ožu 202115:09 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržao je u utorak Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata čija su prava trenutno regulirana zakonom iz 1992. a koji, unatoč činjenici da je mijenjan 12 puta, nije obuhvatio sve civilne stradalnike.

Po novom zakonu, prava će moći ostvariti hrvatski, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj. Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem novog zakona je oko 2.500.

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić rekao je kako se, među ostalim, predlaže ublažavanje uvjeta za stjecanje obiteljske invalidnine, definira se pojam civilnog stradalnika iz Domovinskog rata, omogućuje korištenje obiteljske invalidnine članovima obitelji koji to dosad nisu mogli.

Predlažu se veći iznosi osobne invalidnine, ortopedskog dodatka, dodatka za njegu i pomoć druge osobe i obiteljske invalidnine zbog povećanja osnovice za određivanje navedenih prava sa 100 na 115 posto proračunske osnovice. Poboljšan je socioekonomski položaj korisnika uvođenjem novih prava – novčana naknada, jednokratna novčana pomoć, posebni dodatak  i drugo. Nekić je također pojasnio kako će se provedba zakona u većoj mjeri regulirati pravilnikom.

Domagoj Hajduković (SDP) najavio je potporu zakonskom prijedlogu u prvom čitanju, a budu li prihvaćene SDP-ove primjedbe, podržat će ga i u drugom čitanju.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac (SDSS) istaknuo je kako je važno da zakonskim prijedlogom budu obuhvaćeni svi stradalnici Domovinskog rata. U tom smislu postavio je pitanje hoće li njime biti obuhvaćeni i stradalnici na petrovačkoj cesti u kolovozu 1995. koji se nisu vratili u Hrvatsku u roku od mjesec dana i bili su zbrinuti izvan RH. Također je rekao kako bi u zakonskom prijedlogu trebalo preciznije definirati termin pomagača neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!