Osobama koje odbiju popisivanje prijeti kazna od dvije do pet tisuća kuna

Vijesti 01. ruj 202114:23 > 14:56
Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Do početka popisa stanovništva ostalo je još dva tjedna. Državni zavod za statistiku osigurao je gotovo osam tisuća popisivača i više od 1100 kontrolora. Oni koji odbiju popisivanje mogu biti kažnjeni od dvije do pet tisuća kuna.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Glas Slavonije naglašava da ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven za naše stanovništvo, u odnosu na sve popise u zadnjih gotovo 170 godina, jest činjenica da je riječ o prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva.

VEZANA VIJEST

Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda, ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime, jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predalo popisivaču’ kaže Brković, i dodaje kako kontrolna šifra služi kao dokaz da se kućanstvo uspješno samopopisalo.

“Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama.

Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna”, zaključuje Lidija Brković te još jednom poziva sve građane da od 13. do 26. rujna iskoriste mogućnost samopopisivanja kroz sustav e-Građani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.